Deze wielerkoersen staan op de kalender in 2022 Deze wielerkoersen staan op de kalender in 2022

Net als 2020 was ook 2021 een bijzonder jaar wegens corona. Maar waar in 2020 de wielerkalender flink door elkaar geschud werd, was het wielercircus in 2021 al redelijk gewend aan de nieuwe normaal en had 2021 toch een redelijk normale wielerkalender. Inmiddels staat het jaar 2022 al voor de deur en mogen we hopen dat ook dat jaar weer veel wielerspektakel mag gaan opleveren.

Net als in voorgaande jaren wordt er ook op wielerwedstrijden weleens een gokje gewaagd. Mocht je al bekend zijn met het concept skrill casino’s Nederland, dan is de combinatie met wielerwedstrijden snel gemaakt, maar let op dat het schreeuwen tegen de tv mogelijk wat intenser wordt als de renners op de finish afstevenen.

Seizoensstart

Net als in 2021 gaat ook in 2022 de Tour Down Under helaas niet door. Wegens corona, dichte grenzen en quarantaines werd het wederom te moeilijk om doorgang te vinden voor de race. Voor de Australiërs is er een kleine pleister voor op de wond, want het Santos Festival of Cycling gaat wel door en daar komen nog enkele Australische profrenners om de hoek kijken, zoals Richie Porte en Rohan Dennis, maar voor de internationale wielerliefhebber betekent dit dat de seizoensstart ook in 2022 weer de UAE Tour (20-26 februari) zal zijn.

Het voorjaar: eendagsritten

Vervolgens is het de beurt aan de voorjaarsklassiekers, waarbij de Omloop Het Nieuwsblad (26 februari) traditiegetrouw het startschot geeft, gevolgd door de Strade Bianchi (5 maart). Hierna vervolgen we de koers in Italië met Milaan-San Remo (19 maart), gevolgd door de Classic Brugge-De Panne (23 maart, voorheen Driedaagse van De Panne-Koksijde), E3 Saxo Bank Classic (25 maart) en Gent-Wevelgem (27 maart), Dwars door Vlaanderen (30 maart), de Ronde van Vlaanderen (3 april), Parijs-Roubaix (10 april), de Amstel Gold Race (17 april), de Waalse Pijl (20 april), Luik-Bastenaken-Luik (24 april) en Eschborn-Frankfurt (1 mei) als hekkensluiter.

Het voorjaar: rondes

Behalve eendagsritten zit het voorjaar ook bomvol met meerdaagse koersen. In 2022 vinden Parijs-Nice (6-13 maart) en de Tirreno-Adriatico (7-13 maart) gelijktijdig plaats, wat hopelijk een mooie, volle middag wielrennen op de buis geeft. In Spanje vinden de Ronde van Catalonië (21-27 maart) en de Ronde van het Baskenland (4-9 april) plaats en vervolgens in Zwitserland de Ronde van Romandië (26 april-1 mei).

De zomer

De Giro d’Italia (7-29 mei) is vervolgens de eerste grote ronde die op het programma staat. Als opwarmers voor de Tour staan het Critérium du Dauphiné (5-12 juni) en de Ronde van Zwitserland (12-19 juni), waarna het de beurt is aan de ronde der rondes zelf: de Tour de France (1-24 juli), ditmaal met start in Kopenhagen.

De (na)zomer en het najaar

Na de Tour staan de Clásica San Sebastián (30 juli), Ronde van Polen (30 juli-5 augustus) en de Benelux Tour (7-13 augustus, voorheen bekend als de Eneco Tour en meer recent als de BinckBank Tour) op het programma. De Vuelta a España (19 augustus-11 september) is het klapstuk van de nazomer, waarna nog de Hamburg Cyclassics (21 augustus), de Bretagne Classic (28 augustus), de GP de Québec en Montréal (9 en 11 september) plaatsvinden.

EK en WK Wielrennen

Het EK wielrennen (14-21 september) vindt in 2022 plaats in München, maar de echte toppers zullen hopelijk kunnen afreizen naar Wollongong in Australië voor het WK wielrennen (18-25 september).

Seizoensafsluiters

Ook in 2022 zijn de Ronde van Lombardije (8 oktober) en de Gree-Tour of Guangxi (13-18 oktober) de afsluiters van het UCI WorldTourseizoen.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van alle UCI World Tour wedstrijden in 2022, inclusief updates met betrekking tot status qua afgelastingen en uitgestelde races, houdt dan onze Wielerkalender 2022 in de gaten.