Live@Baloise Belgium Tour 2021: etappe 1 naar Maarkedal Live@Baloise Belgium Tour 2021: etappe 1 naar Maarkedal

Ro-da-ni-aaa! Een hagelwitte Volvo komt rechtsom de Heilig Kruiskerk van het Oost-Vlaamse Vrasene voorbij gereden. Op het dak van de auto geeft een analoge klok de tijd weer, het is haast één uur. Aan weerszijden draaien de megafoons overuren. Ro-da-ni-aaa! Dan weet je dat je in Vlaanderen bent.

Even later komt de kopgroep langs. Acht man, met daarbij ook de Nederlanders Yoeri Havik en Jan-Willem van Schip. Beide renners van BEAT Cycling vormen straks, tijdens de Olympische Spelen van Tokio, de Nederlandse vuurlinie op het onderdeel ploegkoers. Met Robbe Ghys zit nog een pistier mee in de vlucht van de dag.

foto: Tim van Hengel

De wedstrijd is nog maar net begonnen, maar de aanvallers hebben toch al een kleine twee minuten te pakken. In het peloton heeft Zdenek Stybar zich al op kop gezet. Deceuninck-Quick-Step wil de koplopers nu al niet te veel ruimte geven. Verderop maken verschillende renners van de openingsfase gebruik om wat bij te kletsen met collega’s.

Terwijl zijn ploeggenoot Stybar de koers controleert, houdt Remco Evenepoel zich op in het midden van het grote pak. In zijn wiel rijdt de Slowaakse kampioen, Juraj Sagan – inderdaad, de broer vàn. Europees kampioen Giacomo Nizzolo heeft zijn landgenoten van het paars-groene Bardiani-CSF-Faizanè gevonden.

En zo gaat de karavaan over de vlakke wegen van Vrasene terug naar Beveren, waar de koers was begonnen. Een halfuur later is de kopgroep terug in Vrasene. Deze keer draait het achttal niet om de kerk, maar juist van het imposante gebouw af in de richting van Gent, Oudenaarde en uiteindelijk Maarkedal waar na 175 kilometer werd gefinisht.

foto: Tim van Hengel

Van Schip rijdt op kop, voor Thijs Aerts, ploeggenoot Havik en de vijf anderen. Het peloton volgt niet veel later, met wederom Stybar en ook Niki Terpstra op de voorposten van het peloton. Ide Schelling komt voorbij, net als de crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal. Mark Cavendish en Caleb Ewan hebben een onderonsje.

In een zucht en een wind trekt de meute voorbij, op weg naar de Vlaamse Ardennen. Daar werd uiteindelijk de eerste etappe beslist. Na een lange dag in de vroege vlucht trok Ghys de overwinning naar zich toe door een sterke Evenepoel, die vanuit het peloton was overgestoken, en aanvalskompaan Gianni Marchand te verslaan in een sprint.

Fotoreeks: Baloise Belgium Tour 2021 – Etappe 1 naar Maarkedal