Het wielerjaar 2021 staat voor de deur! Het wielerjaar 2021 staat voor de deur!

2020 zal de boeken in gaan als een exceptioneel wielerjaar. Vroeg in het jaar werd de wielerkalender al flink door elkaar geschud, terwijl het coronavirus zich over de wereld verspreidde. Het leidde ertoe dat het najaar van 2020 bomvol zat, met de Tour de France direct opgevolgd door het WK en met als klap op de vuurpijl nog even de Giro d’Italia samenvallend met een selectie ‘voorjaarskoersen’ én de Vuelta a España. Na een korte pauze, waarin de renners (natuurlijk op genoeg afstand van elkaar) even hebben kunnen ademhalen staat inmiddels het wielerjaar 2021 alweer voor de deur.

Van welke koersen kunnen we dit jaar genieten en wanneer? De meeste koersen zullen worden uitgezonden op internet en tv door Sporza en Eurosport, terwijl de NOS normaalgesproken alleen de populairste koersen uitzendt. Ook Global Cycling Network (GCN) biedt tegenwoordig livestreams aan van wielerwedstrijden in samenwerking met Eurosport en is een echte aanbeveling in combinatie met een goede internetverbinding, zodat je altijd de koers kunt volgen.

Seizoensstart

Traditiegetrouw begint het wielerjaar normaalgesproken in Australië, met de Tour Down Under. Helaas is dat dit jaar niet het geval. De race is wegens corona en de daarbij behorende quarantaines en dichte grenzen afgelast. De seizoensopener in de UCI WorldTour race is daarom de UAE Tour (21-27 februari).

Het voorjaar

Vervolgens is het de beurt aan de voorjaarsklassiekers en met een beetje geluk zie we deze dit jaar daadwerkelijk in het voorjaar, waarbij de Omloop Het Nieuwsblad (27 februari) de opener is, gevolgd door Strade Bianchi (6 maart), Milaan-San Remo (20 maart), AG Driedaagse Brugge-De Panne (24 maart), E3 Saxo Bank Classic (26 maart), Gent-Wevelgem (28 maart), Dwars door Vlaanderen (31 maart), de Ronde van Vlaanderen (4 april), Parijs-Roubaix (11 april), de Amstel Gold Race (18 april), de Waalse Pijl (21 april), Luik-Bastenaken-Luik (25 april) en Eschborn-Frankfurt (1 mei) als hekkensluiter. In deze periode mogen we hopelijk ook genieten van de koersen Parijs-Nice (7-14 maart), de Tirreno-Adriatico (10-16 maart), de Ronde van Catalonië (22-28 maart), de Ronde van het Baskenland (5-10 april) en de Ronde van Romandië (27 april-2 mei).

De grote rondes (en meer)

De Giro d’Italia (8-30 mei) is vervolgens de eerste grote ronde die op het (huidige) programma staat, gevolgd door het Critérium du Dauphiné (30 mei-6 juni), de Ronde van Zwitserland (6-13 juni), en de Tour de France (26 juni-18 juli), gevolgd door de Clásica San Sebastián (31 juli).

De Olympische Spelen?

Momenteel staan de Olympische Spelen (verschoven van vorig jaar) op het programma voor 23 juli-8 augustus, maar als we de geruchten uit Japan mogen geloven is de kans groot dat deze ook dit jaar geen doorgang kunnen vinden, waarbij de vraag overblijft of de Spelen dan verder worden uitgesteld, of dat er in dit geval van uitstel ook afstel komt.

De (na)zomer en het najaar

Na de Spelen (of dus niet), staan de Ronde van Polen (9-15 augustus) en de Vuelta a España (14 augustus-5 september) op het programma, gevolgd door de EuroEyes Cyclassics Hamburg (22 augustus), de Bretagne Classic (29 augustus), de BinckBank Tour (30 augustus-5 september), het EK Wielrennen (8-12 september), de GP de Québec en Montréal (10 en 12 september) en het WK Wielrennen (19-26 september), met als afsluiters de Ronde van Lombardije (9 oktober) en de Gree-Tour of Guangxi (14-19 oktober).

Blijf op de hoogte!

Eén ding is zeker, en dat is dat ook 2021 geen normaal wielerjaar zal worden. Wedstrijden zullen wederom worden uitgesteld of afgelast. Tegelijkertijd heeft het wielerpeloton in het najaar van 2020 laten zien dat het mogelijk is om de races (en de toeschouwers) zo te controleren dat er met de huidige situatie van ‘social distancing’, mondkapjes en testen-testen-testen toch wedstrijden gereden kunnen worden. Hopelijk zullen we daarom ook dit jaar weer van mooie wielerkoersen mogen gaan genieten. Misschien niet langs het parcours, maar in ieder geval op internet en tv! En laten we eerlijk zijn, eigenlijk kan je het daar ook veel beter zien 🙂

Wil je op de hoogte blijven van alle UCI World Tour wedstrijden in 2021, inclusief updates met betrekking tot status qua afgelastingen en uitgestelde races, houdt dan onze Wielerkalender 2021 in de gaten.