Tour de France 2021 – Drie keer aankomst bergop en dubbele passage Mont Ventoux Tour de France 2021 – Drie keer aankomst bergop en dubbele passage Mont Ventoux foto: Laurens Alblas

Zondag is de route aangekondigd van de Tour de France 2021, die op 26 juni van start gaat in het Bretoense Brest. De ronde telt onder meer drie aankomsten bergop en twee ritten tegen de klok. Ook moet in de elfde etappe tweemaal de Mont Ventoux worden bedwongen.

Nadat bekend werd dat de Grand Départ in Kopenhagen met een jaar werd opgeschoven, stak de regio Bretagne zijn vinger op voor de eerste dagen van de Tour de France 2021. De ronde gaat op zaterdag 26 juni van start in Brest, waarna de renners in Landerneau gelijk een lastige aankomst te wachten staat. De streep ligt namelijk op de Côte de la Fosse aux Loups (3 km aan 5,7%) met een maximale stijging van 14%, een finish die de puncheurs op het lijf is geschreven.

Een dag later komt het peloton aan in Mûr-de-Bretagne, waar de streep wederom na een klim (2 km aan 6,9%) ligt. In de volgende twee dagen, naar Pontivy en Fougères, liggen kansen voor de sprinters. Op de vijfde dag staat tussen Changé en Laval de eerste van twee individuele tijdritten op het programma, over een afstand van 27 kilometer. En op de zesde dag krijgen de sprinters een nieuwe mogelijkheid om te strijden om de overwinning.

De zevende etappe is de langste sinds de Tour van 2000; tussen Vierzon en Le Creusot moet liefst 248 kilometer worden afgelegd met onder meer de Signal d’Uchon (5,7 km aan 5,7%) op de route met een maximale stijging van 18%. Dan bereikt de karavaan de Alpen. Via de Col de Romme en de Col de la Colombière wordt eerst naar Le Grand-Bornand gereden en de volgende dag ligt de streep in Tignes, na een slotklim van 21 kilometer.

Tweemaal de Mont Ventoux
Na de eerste rustdag zet het peloton koers naar het Rhônedal en krijgen de sprinters een nieuwe kans. De klimmers kijken dan al zonder twijfel uit naar de elfde etappe, als een dubbele passage van de iconische Mont Ventoux in het rondeboek staat. Eerst wordt omhoog gereden vanuit Sault (24,3 km aan 5%), daarna rijden de renners de Reus van de Provence via Bédoin opnieuw op. De aankomst ligt na een afdaling in Malaucène.

Dan zijn de sprinters mogelijk weer aan zet op weg naar Nîmes, al waarschuwt de organisatie van de Tour nu al voor winderige omstandigheden… Sommige ploegen gaan het daar ongetwijfeld op de kant proberen te zetten. Via Carcassonne bereikt de Ronde van Frankrijk de Pyreneeën. De rit naar Quillan gaat door het middengebergte en biedt kansen voor aanvallers. De vijftiende etappe leidt de renners via het dak van de ronde, de Port d’Envalira naar dwergstaat Andorra.

Slotweek in de Pyreneeën
De tweede rustdag markeert de stilte voor de storm voor de laatste week van de Tour. De etappe naar Saint-Gaudens is normaal gesproken voor de aanvallers; de klassementsrenners hebben dan hun vizier al gericht op de volgende twee dagen. Eerst wordt over de Peyresourde gereden naar Saint-Lary-Soulan, waar de streep ligt op de Col du Portet. Een dag later gaat de route over de Tourmalet naar Luz Ardiden, waar wordt gefinisht na een klim van 13,3 kilometer.

De sprinters, die na een dikke twee weken nog deel uitmaken van het peloton, kunnen in de rit naar Libourne opnieuw een gooi doen naar de etappezege, al willen de vluchters ongetwijfeld hun huid duur verkopen. Net als in 2020 is op de voorlaatste dag een individuele tijdrit gepland. Geen klimtijdrit deze keer, maar een 31 kilometer lange chronoproef tussen Libourne en Saint-Émilion. Voor de klassementsrenners is dit de laatste kans om nog iets uit te halen.

Traditiegetrouw eindigt het parcours van de Tour de France op de Champs-Élysées in Parijs. Deze keer is Chatou de startplaats voor het sluitstuk van de ronde. Na drie weken, of 3.383 kilometer, weten we wie de opvolger is van Tadej Pogačar!

EtappeDatumStart-finishAfstand
126 juniBrest - Landerneau187 km
227 juniPerros-Guirec - Mûr-de-Bretagne Guerlédan182 km
328 juniLorient - Pontivy182 km
429 juniRedon - Fougères152 km
530 juniChangé - Laval Espace MayenneITT, 27 km
61 juliTours - Châteauroux144 km
72 juliVierzon - Le Creusot248 km
83 juliOyonnax - Le Grand-Bornand151 km
94 juliCluses - Tignes145 km
5 julirustdag in Tignes
106 juliAlbertville - Valence186 km
117 juliSorgues - Malaucène199 km
128 juliSaint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes161 km
139 juliNîmes - Carcassonne220 km
1410 juliCarcassonne - Quillan184 km
1511 juliCéret - Andorra la Vella192 km
12 julirustdag in Andorra
1613 juliEl Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 km
1714 juliMuret - Saint-Lary-Soulan Col du Portet178 km
1815 juliPau - Luz Ardiden130 km
1916 juliMourenx - Libourne203 km
2017 juliLibourne - Saint-ÉmilionITT, 31 km
2118 juliChatou - Parijs Champs-Élysées112 km