Voorbeschouwing Tour de France 2020 – Favorieten Gele Trui Voorbeschouwing Tour de France 2020 – Favorieten Gele Trui foto: Tim van Hengel

Wie doe er een gooi naar de gele trui in de Tour de France van 2020? Cycling Story beschouwt voor u de belangrijkste favorieten en kanshebbers voor de 107e editie van ’s werelds belangrijkste wielerkoers.

In een jaar als 2020 valt eigenlijk niks nog te voorspellen. Ook de Tour is omringd is door vraagtekens. Is de Tour qua gezondheid veilig voor renners en publiek? Wat zullen op termijn de gevolgen zijn? Moet de organisatie daadwerkelijk besluiten om complete ploegen naar huis te sturen? En zal deze Ronde van Frankrijk wel tot en met 20 september verreden kunnen worden? Alles is ongewis. Dat is inclusief de vorm van de renners. In de verkorte en bemoeilijkte aanloopperiode richting Tour hebben zich toch kandidaten voor een eventuele eindzege aangediend. Een overzicht.

Gaat Primoz Roglic in 2020 met de hoofdprijs aan de haal? – foto: Cycling Story

1. Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma)
Team INEOS en voorganger Team Sky hielden de Tour jarenlang in zijn greep. Met name in het hooggebergte was niemand bestand tegen de oppermacht van de Britse formatie. ‘Skybots’ werden ze zelfs genoemd. De tijden van hun ultieme dominatie lijken echter over. Dankzij fabuleus beleid heeft Team Jumbo-Visma zich ontwikkeld tot een superploeg die de uitdaging aangaat. Sterker nog, op basis van de voorbereidingskoersen mag gesteld worden dat de geel-zwarte brigade ditmaal de te kloppen ploeg is.

Jaren van timmeren en bouwen moet nu tot geel in Parijs leiden. Jumbo-Visma heeft met Primoz Roglic daarvoor dé troef in handen. De Sloveen bewees vorig jaar in de Vuelta dat hij een grote rondewinnaar is. Roglic wordt met Tom Dumoulin, Sepp Kuss, George Bennett, Robert Gesink, Tony Martin, Wout van Aert en Amund Grøndahl Jansen omringd door een sterrenensemble. Hoewel de kwaliteit van dit achttal al ongekend is, had Steven Kruijswijk daartoe moeten behoren. Helaas brak de nummer drie van 2019 brak zijn sleutelbeen in de Dauphiné. Weg droom.

Jumbo-Visma zweefde door de successen van Roglic (Tour de l’Ain) en Van Aert (Strade Bianche en Milaan-San Remo) op een roze wolk, maar viel daar abrupt vanaf in de laatste rechte lijn richting hoogtepunt. Er was de brute pech voor Kruijswijk, en ook Roglic moest de Dauphiné vroegtijdig verlaten na een valpartij. En dat als leider in de wedstrijd. Gelukkig is de Sloveen tijdig opgelapt, maar het is de vraag in hoeverre hij zijn plan in de war is geschopt. Als zowel Roglic als zijn meesterknechten de vorm van de koersen van augustus weten te halen, is de kans zeer groot dat we getuige worden van Sloveense sporthistorie.

Egan Bernal gaat voor een tweede geel op rij – foto: Cycling Story

2. Egan Bernal (Team INEOS)
De titelverdediger. Uit het kamp dat in zeven van de laatste acht edities de eindwinnaar afleverde. INEOS staat er nu echter anders voor. Er is de concurrentie van Jumbo-Visma, maar vooral onzekerheid over de eigen kracht. Zelden was de rijkste ploeg ter wereld zo kwetsbaar. Te beginnen is Chris Froome (4x winst) niet op tijd hersteld van zijn horrorcrash in juni vorig jaar en werd Geraint Thomas (winst in 2018, 2e in 2019) uit de Tourploeg gegooid vanwege een te laag vormpeil. Zo staat er van de drie kanonnen slechts één aan de start: Egan Bernal. En de Colombiaanse rasklimmer kampt dan nog eens met rugklachten, die hem tot opgave dwongen in de laatste test voor La Grande Boucle. In de Tour de l’Ain (2e) en La Route d’Occitanie (1e) was hij op de afspraak. Daar moet hoop uit geput worden.

3. Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)
Wanneer je als 20-jarige bij je debuut in een grote ronde drie ritten wint en op het eindpodium staat, ben je van uitzonderlijke klasse. Tadej Pogacar was dé sensatie van de Vuelta 2019 en heeft alles in zich om de wielerwereld ook in de Tour versteld te doen staan. Begin dit jaar boekte hij in februari vier zeges, voordat het coronavirus de (sport)wereld lamlegde. Bij de hervatting schoot hij prima uit de startblokken getuige zijn podiumplek in de sterkbezette Dauphiné. Het toptalent is klaar voor de strijd. Wielergek Slovenië mag met hooggespannen verwachtingen thuis voor de buis plaats gaan nemen.

4. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
Tranen met tuiten huilde Thibaut Pinot nu dertien maanden geleden op weg naar skigebied Tignes. Pinot was nog volop in de running voor het geel, toen hij in etappe 19 door een dijblessure noodgedwongen forfait moest geven. Abandon in plaats van ultieme glorie. Voor de thuisrijder was dat de keiharde realiteit. Gemotiveerder dan ooit gaat de 30-jarige Pinot proberen om Frankrijk de eerste Tourzege sinds 1985 te bezorgen. Van alle grote namen stond hij met plaats twee nog het hoogste in het eindklassement van het Critérium du Dauphiné. Hoewel hij op de slotdag voorbij werd gestoken door Daniel Martínez is het vertrouwen groot. En terecht. Zes jaar na zijn derde plaats is mentaal en fysiek op zijn hoogtepunt.

5. Nairo Quintana (Team Arkéa Samsic)
Nairo Quintana zorgde zonder twijfel voor de meest verrassende wielertransfer van deze winter, door Movistar te verruilen voor het kleine Team Arkéa Samsic. Waar de keuze in de eerste instantie alleen de wenkbrauwen deed fronsen, blijkt Quintana vooralsnog een uitstekende keuze te hebben gemaakt. Ontsnapt aan de afgunst en intriges bij Movistar, is de Colombiaan (30) herboren. Nadat hij sinds de Tirreno van 2017 geen rittenkoers meer had gewonnen, was hij in februari de sterkste in zowel de Tour de La Provence als Tour des Alpes Maritimes et du Var. Daar kwam nog een knappe solozege in Parijs-Nice bovenop. Na drie magere jaren, inclusief ondermaatse optredens in de Tour, is er opnieuw vertrouwen rondom de voormalig winnaar van Giro én Vuelta. Net als menig concurrent klaagt hij over fysieke ongemakken, maar Quintana is terug iemand om rekening mee te houden.

Tom Dumoulin. © Tim van Hengel/Cycling Story Is Tom Dumoulin de joker van Team Jumbo-Visma? – foto: Cycling Story

Overige kanshebbers
In wat het meeste onvoorspelbare wielerseizoen in jaren kan worden, liggen er volop kansen voor outsiders. Zo is er Mikel Landa (Bahrain-McLaren), die nu ein-de-lijk solo kopman binnen een ploeg is. Astana rijdt altijd hard, dus zijn er ogen gericht op Miguel Ángel López (Astana). Een debutant met adelbrieven. Anders kan je niet stellen van iemand die al eens de top-3 van de overige twee grote rondes bereikte. De bergetappes kunnen sowieso een Colombiaans feest worden, met Sergio Higuita (23) en Daniel Felipe Martínez (24) als mogelijke revelaties.

En dan zijn er bij grote krachten Jumbo-Visma en Team INEOS schaduwkopmannen, die plots kunnen promoveren tot absoluut speerpunt. Dan denken we bij eerstgenoemde ploeg aan een terug fitte Tom Dumoulin, George Bennett en tot slot Sepp Kuss, die de bergen opvliegt. Concurrent INEOS heeft naast Bernal nog Giro-winnaar Richard Carapaz en rondetalent Pavel Sivakov achter de hand.

Tour de France 2020 – De favorieten voor de gele trui volgens Cycling Story:
***** Roglic
**** Bernal, Pogacar
*** Dumoulin, Pinot, Quintana
** Bennett, Carapaz, Landa, López
* A. Yates, Buchmann, Kuss, Martinez, Sivakov

Joker: Romain Bardet (AG2R-La Mondiale)