De verrassingen uit de Ronde van Spanje 2019 De verrassingen uit de Ronde van Spanje 2019

De renners zijn alweer een tijdje onderweg in Spanje, en zoals in elke grote ronde zien we enkele verrassingen. Jonge talenten die doorbreken, wat oudere renners die de ronde van hun leven rijden of gewoonweg totale verrassingen. Is het mogelijk om te voorspellen wie de sensaties van een ronde worden of is het puur gokken?

Gokken op de juiste verrassing?
Elk jaar worden er volop wielerspelletjes gespeeld rondom grote rondes. Je probeert je vrienden te verslaan of zelfs mooie prijzen te pakken in grote poules. Om deze pronostieken te winnen moet je vaak ook de juiste verrassende renner in je team hebben. Is het gokken om de juiste man te kiezen? Je kunt natuurlijk aan het roulette wiel draaien en kijken op welk startnummer deze valt. Als je niet van het casino houdt is het een optie om elke renner tot in de puntjes te bestuderen en zo te redeneren welke renners er mogelijk kunnen doorbreken. Hoe je het ook doet, de juiste renners kiezen is niet makkelijk. We nemen een kijkje naar de verrassingen van deze ronde.

Carl Fredrik Hagen
De Noor Carl Fredrik Hagen staat na 17 etappes nog altijd in de top 10 van het algemeen klassement. Hagen kwam de top 10 binnen na etappe 8, waarin hij negen minuten pakte op het peloton na een monsterontsnapping. Hij heeft zijn top tien notering tot nu toe nog steeds kunnen vasthouden. Hij klimt goed, en blijft er lang aanhangen. Hagen is ondanks dat hij 27 jaar jong is, pas een eerstejaars prof. Dit komt omdat hij pas erg laat begon met wielrennen. Hij ruilde op zijn 22e de ski’s (cross country) in voor de mountainbike. En ging zich pas in 2015 op de weg richten. Daarna ging het duidelijk snel. Na 4 jaar in een Continental Team gereden te hebben, werd hij in 2019 prof bij Lotto Soudal.

James Knox
Een andere vreemde klant in de top 10 is James Knox, een jonge getalenteerde Brit. Knox liet zijn talent dit jaar al meermaals zien in World Tour wedstrijden waar hij net in of tegen de top 10 van het klassement zat. Toch zullen niet veel mensen hem op de 9e plaats van het klassement hebben verwacht na 17 etappes. Knox begon zijn Vuelta met plasseringen net achter de subtop, in de tweede helft van de ronde laat hij zich echter beter zien. In zowel rit 13 als 15 klom hij mee met de betere vanuit de favorietengroep. In rit 16 lukte het de Brit om na een lang gevecht in de ontsnapping te zitten, hiermee schoof hij op van plek 17 naar plek 11 in het klassement. Een volgende slag werd geslagen in rit 17, Knox en zijn teamgenoten lieten zich niet verrassen in de wind en zo schoof hij op naar plek 8 in het klassement.

Tadej Pogačar
De grootste verrassing blijft toch Tadej Pogačar, een Sloveen die bij de start van de Ronde van Spanje slechts 20 jaar oud was. De nationale tijdritkampioen staat na 17 ritten op plek 4 in het klassement en heeft al twee ritten weten te winnen. Dat Pogačar talent heeft dat weten de wielerkenners. Zo won hij vorig jaar de Tour de l’Avenir, de belangrijkste meerdaagse wedstrijd voor renners onder de 23. Ook in zijn debuutjaar als prof liet hij al mooie dingen zien in 2019. Zo won hij de Tour of California en zat hij eigenlijk in elke koers die hij reed bij de besten bergop. Toch had niemand durven dromen dat een jongen van 20 twee etappes zou kunnen winnen en mogelijk het eindpodium gaat halen. Zijn Vuelta begon dramatisch met een harde crash voor hem en zijn teamgenoten in de tijdrit, maar hoe verder we komen hoe sterker de Sloveen lijkt.