Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 17 Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 17 foto: Tim van Hengel

Waar een saaie sprintersrit werd verwacht, kregen we een etappe voor de geschiedenisboeken. Philippe Gilbert had na een verschroeiende koers de eer om het ploegenspel van Deceuninck-Quick Step af te ronden.

Voor de langste rit (219 kilometer) in deze Vuelta werd er gewaarschuwd voor de wind, naar niemand had een slijtageslag vanaf kilometer nul kunnen vermoeden. Het peloton scheurde nog binnen de kilometer. Bijna 50 renners maakten zich los en gingen op pad voor een ongekend avontuur.

De waaierspecialisten van Deceuninck-Quick Step waren met zeven van hun acht renners mee. Ook Nairo Quintana, de nummer zes van het klassement, was alert. Wie de slag wel had gemist? Primoz Roglic. Klassementsleider Roglic zat niet waar hij moest zitten en die fout had zeker zijn gevolgen.

Adios rode trui?
Jumbo-Visma wist het gat lange tijd op anderhalve minuut te houden, maar na 120 kilometer gaf het tijdsverschil bijna zes minuten aan. Roglic mocht van geluk spreken dat UAE-Team Emirates (Pogacar) en Astana (Lopez) een helpende hand boden. Het bleef echter een benarde situatie voor Roglic. Het werd nog meer billenknijpen voor de Sloveen toen hij geïsoleerd kwam te zitten na een versnelling van Alejandro Valverde.

Movistar joeg het tempo flink de hoogte in, terwijl het ondertussen ook in de eerste groep aan het rijden was. De marge van hun ploegmaat Quintana slonk daardoor. En Roglic wist bovendien aan te klampen. Uiteindelijk waren het opnieuw de mannen van Astana die het rood van Roglic helemaal veiligstelden.

Imponerend
Vooraan was het uitkijken naar de strijd om de ritzege. Sam Bennett was de te kloppen man en dat wist Deceuninck-Quick Step uiteraard. Zdenek Stybar werd daarom op twee kilometer van de streep vooruit gestuurd. De finale was zeker niet vlak, waardoor het Bennett veel krachten kostte om Stybar persoonlijk terug te halen. De uitgeputte Bennett ging door, maar het was Gilbert die namens The Wolfpack profiteerde. Het gemiddelde van de winnaar? 50,6 kilometer per uur!

Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 17: