Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 9 Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 9 foto: Tim van Hengel

Spektakel van de bovenste plank in de negende etappe van de 74e Ronde van Spanje. Het was het Sloveense megatalent Tadej Pogacar (20) die met de zege aan de haal ging na een uiterst enerverende bergrit van 94 kilometer. En dat na een koersverloop dat niemand vooraf had kunnen bedenken.

Het werd een moordende expeditie door Andorra, nadat het vanuit de start volle bak werd gekoerst. In de finale gebeurde er veel, maar was er enige vanwege een stortbui inclusief hagel geen beeld. Toen de tv-registratie hervat kon worden, zag de situatie er plots heel anders uit.

Zo bleek Marc Soler op weg naar de mooiste triomf uit zijn carrière. De Spanjaard van Movistar kreeg met nog amper drie kilometer te gaan echter de ploegorders om op kopman Nairo Quintana te wachten. Soler hield met veel misbaar in. Het werd nog pijlijker voor Soler. Toen Soler zich tot bij Quintana liet zakken, kon laatstgenoemde het tempo van Pogacar niet volgen. Pogacar zette Movistar zo in haar hemd.

Pechvogels
Miguel Angel Lopez, die zijn rivalen had achtergelaten, toonde schade van een valpartij. Hij was buiten beeld tegen de vlakte gegaan en werd in die fase terug ingerekend. Lopez incasseerde een tik door in plaats van tijdwinst te pakken, een minuut te verliezen op zijn Colombiaanse landgenoot Quintana. Niet Lopez, maar Quintana mocht zich zo door het wegzakken van leider Edet het rood aantrekken. Een schrale troost voor zijn werkgever.

En dan was er nog de pech van Primoz Roglic. De troef van Jumbo-Visma was op de slotklim plots in de achtervolging op zijn concurrenten. Achteraf werd duidelijk dat Roglic op de gevaarlijke grindstrook tussen de twee laatste stijgende stukken ten val was gebracht door een motor. Gelukkig voor Roglic kon hij de schade beperken. In het bijzijn van Alejandro Valverde kwam hij na een knappe remonte als derde over de streep.

Dinsdag kan Roglic terugslaan in de individuele tijdrit.

Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 9: