Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 5 Vuelta a España 2019 – Uitslag etappe 5

De vijfde etappe in de Vuelta werd de dag van het kleine Burgos-BH. Angel Madrazo bezorgde de Spaanse wildcardploeg een succes van jewelste. Ploegmaat Jetse Bol maakte het feest compleet op de Javalambre (1e cat.) door als tweede de top te bereiken. Een zwaar teleurgestelde José Herrada kreeg namens Cofidis het nakijken in de 2 tegen 1-situatie.

Het trio leek samen aan een onmogelijke missie te beginnen, maar het peloton gaf hen een riante voorsprong van boven de tien minuten. Aan de voet van de 11,1 kilometer lange slotklim bedroeg de marge nog altijd negen minuten. Het spel om de zege kon beginnen. Madrazo werd door het tempo van Herrada meerdere malen gelost, maar wist ook keer op keer terug te keren.

In de slotkilometer gebeurde vervolgens het onwaarschijnlijke. Madrazo schudde een flitsende versnelling uit de benen. Bol kon niet anders dan in het wiel van Herrada te blijven zitten. Herrada had echter niks meer in de tank zitten, waardoor Bol zich te tevreden moest stellen met de tweede plaats. De Nederlander kwam wel juichend over de finish. Toch zal hij er later waarschijnlijk een dubbel gevoel aan overhouden. Hij had hier immers ook kunnen winnen.

Favorieten
Op het tweede front was wereldkampioen de meest bedrijvige. Met twee serieuze versnellingen dunde hij de groep der favorieten serieus uit. Ook leider Nicolas Roche moest passen. Valverde had echter geen antwoord op de demarrage van Miguel Angel Lopez. De Colombiaan van Astana pakte tien seconden op Valverde en diens metgezel Primoz Roglic. Als beloning mag Lopez zich ook de nieuwe klassementsleider noemen.