Tour de France 2019 – Uitslag etappe 19 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 19

De sensationele Tour van 2019 heeft er een bizarre dimensie bijgekregen. Apocalyptische weersomstandigheden in de afdaling van de Col de l’Iseran zorgden ervoor dat de organisatie niet anders kon dan de race te neutraliseren. Geen klim naar Tignes meer. Op het moment van stoppen was Egan Bernal bezig om het eindklassement compleet naar zijn hand te zetten.

En de negentiende etappe was nog wel met veel drama begonnen. Thibaut Pinot, de nummer vijf van het klassement, moest op de eerste klim van de dag noodgedwongen opgeven. Zijn ploeg FDJ communiceerde kort daarop dat een op donderdag opgelopen spierscheur een triest einde aan Pinot’s gele droom maakte.

Het gezegde luidt: ‘De Tour wacht op niemand’ en dus ging de 106e Ronde van Frankrijk zonder de Franse kandidaatwinnaar verder. Zijn concurrenten trokken voort richting Col de l’Iseran, waar de overgebleven kanshebbers elkaar onder vuur namen. Na korte versnellingen van Geraint Thomas en onze eigen Steven Kruijswijk ging Egan Bernal met veel allure aan. De 22-jarige Colombiaan sloeg direct een gat van 15 seconden. Ondertussen werd geletruidrager Julian Alaphilippe definitief gekraakt.

Kruijswijk kon in de achtervolging rekenen op een oersterke Laurens De Plus, maar ondanks het beulswerk van de Vlaming liep Bernal op het steile gedeelte van de klim alsmaar uit. Bernal bereikte als eerste de 2764m hoge top, het dak van deze Tour. Bernal werd daarbij op de hielen gezeten door vroege vluchters Simon Yates en Warren Barguil. De groep Kruijswijk volgde op één minuut, de moederziel alleen rijdende Alaphilippe.

Terwijl Yates zich in de afzink terug bij de ontketende Bernal voegde, sijpelden er in de tv-uitzendingen berichten over noodweer binnen. Hagel, maar vooral de modderstromen op het wegdek maakten het onverantwoord om verder te koersen.

De renners werden aangemaand te stoppen en na enige verwarring bij de coureurs kwam de boodschap aan. Eenmaal beneden aangekomen, werd duidelijk dat de tijdsverschillen op de top van de l’Isoran worden gebruikt om het klassement op te stellen. Één ding is daarmee helder: Bernal is de nieuwe eigenaar van het geel.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 19: