Tour de France 2019 – Uitslag etappe 18 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 18 foto: Tim van Hengel

Nairo Quintana heeft in de eerste grote Alpenetappe zichzelf een prachtig dagsucces bezorgd. In de etappe over achtereenvolgens de Col de Vars, de Izoard en de Galibier maakte de Colombiaan, die de voorbije twee weken was teruggeslagen in de strijd om de gele trui, deel uit van de lange ontsnapping en kwam solo over de finish in Valloire.

De lange ontsnapping kwam in meerdere trappen tot stand na ruim veertig kilometer. Alexey Lutsenko was een van de belangrijkste aanstichters van de vlucht met ruim dertig renners, waarvan Nairo Quintana de best geklasseerde was. De groep pakte rap zes minuten voorsprong, waardoor al spoedig voorzichtig duidelijk werd dat de ritwinnaar vooraan zou zitten.

Quintana had aan één aanval op de Galibier voldoende om zijn overgebleven vluchtmakkers los te rijden en ging solo. In de resterende 7,5 kilometer naar de top probeerden Romain Bardet en Lutsenko een tegenaanval op te zetten, maar de Colombiaan was gevlogen. Met een veilige marge kwam hij over de top van deze laatste klim, waarna de afdaling naar Valloire een ware zegetocht werd.

Alaphilippe houdt opnieuw stand
Bij de favorieten wist Julian Alaphilippe wederom zijn koppositie in het klassement te verdedigen. Wel moest de Fransman toezien hoe Egan Bernal dichterbij kwam. Terwijl Alaphilippe het moeilijk had om het tempo van de andere klassementsrenners te volgen, versnelde Quintana’s landgenoot net onder de top van de Galibier. Bernal hield stand en rukte op naar de tweede plaats in de stand.