Tour de France 2019 – Uitslag etappe 17 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 17 foto: Tim van Hengel

Voor de vierde keer in deze Tour komt de dagwinnaar uit het kamp van Mitchelton-Scott. Na Daryl Impey en de dubbel van Simon Yates was ditmaal Matteo Trentin de gevierde man voor de Australische formatie. Trentin was in rit 17 overduidelijk de sterkste coureur uit de kopgroep van 33 man.

Vanuit de start was het volle bak koers, met Thomas De Gendt als aanstoker. Een groep van 34 gretige aanvallers reed direct weg. Magnus Cort was de pechvogel van de dag, want door een lekke band viel hij terug naar het peloton.

De Franse wildcard-teams Arkéa Samsic en Team Total Direct Énergie hadden de slag gemist en liet niet begaan. Pas na een uur was de strafexpeditie voorbij. Het gevolg was wel dat de vluchters in het eerste uur liefst 51,7 kilometer moesten rijden om voorgoed weg te geraken.

Nadien zette Deceunick-Quick Step zich op kop en liep de marge snel richting de tien minuten. In de eindfase liep de spanning op en werd het kaf van het koren gescheiden. Uit de juiste groep sprong Trentin een kilometer voor de Col de la Sentinelle (3e cat.) weg. Ze zagen hem in de resterende 15 kilometer niet meer terug. Bauke Mollema, de enige Nederlander in de vlucht – werd vierde?

Het peloton? Dat bolde uit en kwam op twintig minuten later binnen in Gap.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 17: