Tour de France 2019 – Uitslag etappe 16 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 16 foto: Tim van Hengel

Opnieuw mochten Caleb Ewan en Lotto Soudal aan het feest in de Tour. In de straten van Nîmes kwam de gedrongen Australiër op het juiste moment uit het wiel van sprintrivaal Elia Viviani om zijn tweede etappezege binnen te slepen.

Start en finish van de zestiende etappe lagen in het Zuid-Franse Nîmes, bekend van haar bouwwerken uit de Romeinse Tijd. Wilco Kelderman was er niet meer bij. De Nederlander kon niet meer verder rijden door rugproblemen en staakte de strijd. Al vroeg in de etappe vormde zich een kopgroep met vijf renners. Alexis Gougeard en Stéphane Rossetto waren de aanstichters en zij zagen Lukas Wisniowski, Lars Bak en Paul Ourselin aansluiten.

Kort na het eerste koersuur kwam Geraint Thomas ten val in het peloton. De titelverdediger had evenwel geen schade en kon zijn weg vervolgen. In de achtervolging namen de ploegen van de sprinters intussen het initiatief. Met name Jumbo-Visma en Dylan Groenewegen leken hun zinnen op de etappezege te hebben gezet. In de laatste dertig kilometer nam de nervositeit dan zichtbaar toe.

Fuglsang moet opgeven
Het zorgde er mede voor dat gevallen werd in het peloton. Jakob Fuglsang, negende in het klassement, was het belangrijkste slachtoffer en moest opgeven. Vooraan ging het er niet rustiger aan en op tweeënhalve kilometer van de finish was de kopgroep weer ingerekend. Deceuninck-Quick Step begeleidde kopman Elia Viviani in een zetel naar de meet, maar het was Caleb Ewan die vandaag de snelste bleek. Voor de Italiaan restte de tweede plaats.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Geef een reactie