Tour de France 2019 – Uitslag etappe 14 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 14 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

Het is andermaal Frankrijk boven in de Tour de France! Thibaut Pinot stond tot op heden in de schaduw van landgenoot Julian Alaphilippe, maar eiste zaterdag de hoofdrol voor zich op door als eerste aan te komen op de top van de mythische Col du Tourmalet. Alaphilppe hield echter soeverein stand en ontpopt zich met de dag tot een grotere kandidaat voor de eindzege.

Vincenzo Nibali had deze korte etappe aangegrepen om in het offensief te gaan, maar de Italiaan kende de pech dat FDJ en vooral Movistar de kopgroep streng aan de lijn hielden. Nog voor de voet van de Tourmalet werd Nibali terug ingerekend. Fransman Elie Gesbert zong het nog even uit, maar op tien kilometer van de meet moest ook de renner van Team Arkéa-Samsic capituleren.

Nadien kregen we op de steile flanken van de slotklim een waar slagveld voorgeschoteld. Grote namen als Adam Yates, Nairo Quintana, Daniel Martin en Enric Mas konden het tempo niet volgen. Zij kunnen door minuten tijdverlies een topklassering vergeten. Romain Bardet was er zelfs al op de Col du Soulor af en kreeg 20 minuten(!) aan de broek.

Door het indrukwekkende optreden van David Gaudu (FDJ) alsook Laurens De Plus en George Bennett, bij Jumbo-Visma de luxeknechten van de sterke kopman Steven Kruijswijk, ging slechts een zeer beperkt groepje de slotkilometers in. Toen Pinot richting de meet zijn versnelling plaatste, moest ook titelverdediger Geraint Thomas passen.

De snedige demarrage van Pinot ging in de laatste honderden meter over in een eindsprint. Pinot had genoeg over om Alaphilippe, Kruijswijk, Emmanuel Buchmann en Egan Bernal een handvol tellen voor te blijven.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 14: