Tour de France 2019 – Uitslag etappe 13 (tijdrit) Tour de France 2019 – Uitslag etappe 13 (tijdrit) foto: ASO/Pauline BALLET

Het is voorlopig de Tour van Julian Alaphilippe! De geletruidrager verbaasde nog maar eens door op fenomenale wijze de tijdrit naar zijn hand te zetten. Alaphilippe vloog over het 27,2 kilometer lange, glooiende tijdritparcours rond Pau. Hij noteerde aan alle tussenpunten de rapste tijd en was uiteindelijk 14 tellen sneller dan topfavoriet Geraint Thomas, de beste onder de klassementsmannen.

De snelste chrono was lang in handen van Belgische alleskunner Thomas De Gendt. Landgenoot Wout van Aert vormde onderweg een bedreiging, maar ging in de slotfase hard onderuit in een bocht. Van Aert kwam door een dranghek dermate slecht terecht dat zijn Tour ter plekke aan een einde kwam.

Vervolgens beet iedereen zich stuk op de tijd van De Gendt. Thomas niet. De Britse titelverdediger, die als voorlaatste van start ging, deed er liefst 22 seconden van af. Thomas had de leiding echter ultrakort in handen, want amper een minuut na zijn aankomst kwam Alaphilippe al richting finish geflitst.

Dankzij zijn sensationele triomf trekt Alaphilippe zaterdag met een marge van 1’26” richting Tourmalet. Steven Kruijswijk (6e) had uitstekende benen en steeg naar de derde plaats in de stand. Ook Thibaut Pinot (7e) en Enric Mas (9e) kenden een goede dag. Egan Bernal (22e), Nairo Quintana (28e), Adam Yates (34e) en Romain Bardet (39e) mochten dan weer tot de verliezers gerekend worden.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 13 (individuele tijdrit):