Tour de France 2019 – Uitslag etappe 12 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 12 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

Simon Yates behoort sinds donderdag tot de club renners die in alle grote ronden een rit hebben gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott was in een sprint-a-trois sluwer dan metgezellen Pello Bilbao en Gregor Mühlberger. Yates ging op 200m van de meet als eerste de bocht door en hield de Spanjaard en Oostenrijker af.

Het trio maakte in deze Pyreneeënrit aanvankelijk deel uit van een kopgroep van 40(!) renners. Daarbij ook de Nederlanders Bol, Groenewegen en Teunissen. Logischerwijs lagen onze rappe mannen er snel af zodra er serieus geklommen moest worden.

Simon Clarke brak het spel om de ritzege open door weg te rijden in de afzink van de Col de Peyresourde. De Aussie begon met een marge van meer dan een minuut aan de Hourquette d’Anzican (9,9 km à 7,5%), de slotklim van de dag. Matteo Trentin ging in de tegenaanval en toen hij tot bij Clarke kwam, diende hij als ideale springplak voor ploegmaat Yates.

Yates ging erop en erover, met Mühlberger in zijn wiel. Enkel Bilbao kon richting de top nog aansluiten bij het duo. Niemand waagde meer een poging om er van tussen te muizen, waardoor het aankwam op een korte spurt. Met Yates als triomfator. Op 9’35” kwam het peloton, onder aanvoering van de INEOS-trein, al uitbollend over de aankomst te Bagnères-de-Bigorre. Wie hoopte op een strijd op twee fronten, werd zwaar teleurgesteld.

Vrijdag gaat de 106e Ronde van Frankrijk verder met de enige individuele tijdrit.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 12: