Tour de France 2019 – Uitslag etappe 10 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 10 foto: Tim van Hengel

En dat is overwinning nummer vier voor de mannen van Jumbo-Visma! Wout van Aert gaf pure sprinters Elia Viviani, Caleb Ewan en Peter Sagan verrassend het nakijken in de tiende etappe, die door waaiers in de finale een sensationele dimensie kreeg.

De 217,5 kilometer lange rit tussen Saint-Flour en Albi kende 3000 hoogtemers, maar leek desondanks zoals verwacht uit te draaien op een massasprint. Tot 30 kilometer van de meet. Toen werd het peloton, mede onder aanvoering van geletruidrager Julian Alaphillipe, definitief in waaiers getrokken.

Naast Deceuninck-Quick Step (Alaphilippe) lieten ook Team INEOS (Bernal, Thomas) en Team Sunweb (Matthews) zich niet verrassen. Steven Kruijswijk evenmin. Van de klassementsrenners hadden Jakob Fuglsang, Thibaut Pinot, Richie Porte en Rigoberto Uran de slag wél gemist. Dylan Groenewegen zat aanvankelijk ook in deze tweede groep, maar viel daaruit weg. Geen tweede dagsucces voor hem.

De groep-Pinot wist niet meer terug te keren. Hoewel het verschil op gegeven moment nog slechts dertien seconden bedroeg, kwam het niet meer goed voor de nummer drie van het klassement en zijn metgezellen. Aan de finish bedroeg de schade 1 minuut 40. Een enorme dreun voor Pinot en co., een dag voor de rustdag. Grootste pechvolger was echter Mikel Landa. De Spanaard kreeg 2’09” aan de broek na de kant in te zijn gebeukt door Warren Barguil.

WOW van Aert
Aan het front werd er op een licht hellende aankomst gespurt om de bloemen. Ondanks dat zijn trein het commando nam, maakte Matthews nimmer aanspraak om de winst. Nee, het werd een nek-aan-nekrace tussen Van Aert en Viviani. Uitendelijk had eerstgenoemde de betere ‘jump’. Lotto-Jumbo kan zo voor de vierde keer aan de champagne tijdens het diner. Het betekent ook al de derde Belgische dagzege in deze 106e Tour.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 10: