Tour de France 2019 – Uitslag etappe 8 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 8

Thomas De Gendt heeft geheel in kenmerkende stijl de achtste etappe naar zijn hand gezet. De 32-jarige Belg reed na drie tellen weg uit het peloton, gooide zijn drie metgezellen in het Centraal Massief één voor één overboord om vervolgens een Franse tandem nog zes tellen voor te blijven te Saint-Étienne.

Het kwartet – met naast De Gendt ook Niki Terpstra daarbij – was constant binnen schot. Toen op de zevende en laatste beklimming van de dag het verschil tot onder de minuut was gezakt, kwam er een tegenaanval uit het peloton. Julian Alaphilippe en Thibaut Pinot sprongen vlak onder de top weg. Eerstgenoemde ging op jacht naar geel, de tweede aasde op tijdwinst ten opzichte van de concurrentie.

Toen het gat bovenop de Côte de la Jallière (15 km voor het einde) nog slechts dertig tellen betrof, kwam plots ook de ritwinst in zicht. De Fransen begonnen aan een koppeltijdrit. De Gendt kreeg het vervolgens in de slotkilometers erg zwaar op een klein knikje, waardoor het achtervolgende duo hem tot op tien tellen naderde. De Gendt toonde echter een grote hoeveelheid klasse door toch als eerste de meet te bereiken.

Alahpilippe mocht dan wel stuiten op een ongekende sterke De Gendt, zijn aanval was niet zonder resultaat. Alaphilippe veroverde het geel terug op Giulio Ciccone. Het thuispubliek krijgt daarmee op Quatorze Juillet een chouchou in Le Maillot Jaillot te bewonderen.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 8: