Tour de France 2019 – Uitslag etappe 6 Tour de France 2019 – Uitslag etappe 6 foto: Tim van Hengel

Twee grote verrassingen bij de showdown op La Planche des Belles Filles. Één: Dylan Teuns ging op de steile klim met de dagoverwinning aan de haal. Twee: Giulio Ciccone ontnam Julian Alaphilippe de gele trui.

In tegenstelling tot voorgaande dagen zagen we eindelijk een omvangrijke kopgroep. Liefst veertien renners kregen maximaal negen minuten de ruimte van het peloton. Daarbij liefst vijf Belgen. Van dat vijftal behoorde het trio Xandro Meurisse, Tim Wellens en Teuns tot de sterkste klimmers in de tête de la course. Enkel de Italiaan Ciccone was na zes beklimmingen nog de vreemde eend in de bijt.

Het kwartet begon met een redelijk geruststellende marge van vier minuten aan de La Planches des Belles Filles (7km à 8,7%). Aldaar ontspon zich een beklijvend duel tussen Teuns en Ciccone. Zij trokken samen naar de onverharde stroken in de slotkilometer, met duizelingwekkende stijgingspercentages tot wel 24 procent. Teuns ging van kop af en deed Ciccone kraken met de streep in zicht. Ciccone, bergkoning in de Giro d’Italia, baalde van de tweede plaats, maar kreeg een tweetal minuten na zijn binnenkomst verlossend nieuws over de gele trui.

Winnaars en verliezers
Julian Alalaphilippe hield weliswaar overtuigend stand tussen de favorieten, maar kwam uiteindelijk zes tellen tekort om Le Maillot Jaune te behouden. Voor de Tour waren er veel twijfels rond titelverdediger Geraint Thomas, maar de Brit nam die weg door de beste onder de klassemenstsmannen te zijn.

Doordat de kleppers – met uitzondering van Mikel Landa – wachtten tot het loodzware slot, waren de verschillende aan de meet klein. Steven Kruijswijk had wel moeite met de percentages en verloor een halve minuut op Thomas. Onze troef zakte ook van plaats drie naar acht in de rangschikking. De teleurstelling staat in schril contrast met die bij Romain Bardet. De Franse hoop gaf meer dan een minuut toe en mag zijn ambities voorlopig al in de ijskast zetten.

Tour de France 2019 – Uitslag etappe 6: