Tour de France 2019 – Tip 10: Giulio Ciccone Tour de France 2019 – Tip 10: Giulio Ciccone

Aftellend naar de Tour worden in deze serie pooltips uitgelicht.

Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 9: Cees Bol.

Voor Trek-Segafredo was het al maanden duidelijk: Richie Porte zou de kopman zijn in de Tour. Luxeknechten van dienst zouden Bauke Mollema en Giulio Ciccone zijn. Helaas voor Porte wist hij mede door ziekte nog maar weinig te imponeren dit jaar, terwijl de andere twee een uitstekende Giro hebben gereden. Het lijkt Porte vooralsnog niet gegund als kopman in een grote ronde, hij komt niet eens meer voor op de lijstjes met favorieten. Wie we misschien beter in de gaten kunnen houden, is Ciccone.

Het 24-jarige lichtgewicht reed drie jaar in dienst van Bardiani CSF voor hij dit jaar de overstap maakte naar Trek-Segafredo. Namens Bardiani CSF boekte hij zijn eerste overwinning. Als 21-jarige neoprof was het in zijn eerste Giro direct raak. Vorig jaar werd hij er tweede in het bergklassement en afgelopen editie was hij een van de smaakmakers. Na een aantal keren dichtbij te zijn geweest, won hij de Koninginnenrit én het bergklassement, met overmacht.

Vanwege de magere resultaten van Porte en de goede vorm en prestaties van Mollema en Ciccone is het niet ondenkbaar dat de rollen anders worden ingevuld dan aanvankelijk op papier werd gezet. De ploeg kan wel wat succes gebruiken. Dit jaar waren er slechts zes overwinningen, waaronder twee op nationale kampioenschappen. Daarmee staat de ploeg dertiende op de ranglijst van Worldtour teams. Enkel Team Dimension Data doet het iets slechter, met vijf overwinningen.

Een etappeoverwinning zal dan ook zwaarder wegen dan, pak hem beet, een achtste plaats in het algemeen klassement als blijkt dat het podium voor Porte niet haalbaar blijkt. De ploeg zal dan veranderen in een vrijbuitersploeg met Giulio Ciccone die daarin een bijzonder track record nastreeft: hij was in koers al meer dan 20 keer als eerste boven op een klim. Hiermee mogen we ervan uitgaan dat hij de bolletjestrui als doel heeft als hij zaterdag aan zijn eerste Tour begint.