Tour de France 2019 – Tip 9: Cees Bol Tour de France 2019 – Tip 9: Cees Bol

Aftellend naar de Tour worden in deze serie pooltips uitgelicht.

Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 9: Cees Bol.

“Ik vervang Tom Dumoulin, dus ik ga voor het klassement” antwoordde Cees Bol op de vraag wat het doel was deze Tour. Team Sunweb selecteerde de eerstejaars prof toen er een plek vrijkwam en ter ondersteuning van Michael Matthews in zijn jacht op de groene trui.

Toen bekend werd dat Dumoulin niet zou starten vertelde Matthews voor de camera dat hij niet wist wat te doen. Hij had immers getraind om een betere klimmer te worden, ter ondersteuning van Dumoulin. Een geoefende lead-out is er ook niet, maar met Cees Bol heeft Matthews nu in ieder geval een helper gekregen. Met zeven vlakke etappes zijn er voldoende kansen voor de sprinters maar echt vlak zijn ze vaak niet, wat weer mogelijkheden biedt.

Tijdens de Tour zal duidelijk worden waar Matthews ten opzichte van de concurrentie staat en het zou zomaar kunnen zijn dat er etappes zijn waarin Bol de sprinter van dienst zal zijn.

De 23-jarige sprinter genoot zijn opleiding bij het Rabobank Development Team en reed de afgelopen twee seizoenen voor SEG Race Academy voor hij de overstap maakte naar de World Tour. Cees Bol kent tot dusver een succesvol debuutjaar, met overwinningen in Nokere – Koerse Danilith Classic, een etappe in de Ronde van Californië en in de Ronde van Noorwegen. Topsprinters als Peter Sagan, Pascal Ackermann en Alexander Kristoff werden er verslagen. Verder waren er legio topklasseringen maar werd Bol ook gespaard. Alles op zijn tijd. In dat opzicht zal de Tour ook een leermoment zijn, maar meedoen om te zien hoe anderen doen waar hij goed in is, is natuurlijk geen optie.

Zonder al te hoge verwachtingen start Bol zaterdag in zijn eerste grote ronde. Net zoals zo’n vier maanden geleden, toen hij zonder al te hoge verwachtingen – en zijn naam ontbrak in het lijstje met kanshebbers – startte in zijn eerste voorjaarsklassieker.