Voorbeschouwing Tour de France 2019 – Favorieten Witte Trui Voorbeschouwing Tour de France 2019 – Favorieten Witte Trui

Tijd voor het laatste nevenklassement. De startlijst is compleet en dat betekent dat kan worden vastgesteld welke renners in aanmerking komen voor het jongerenklassement. In totaal zijn 28 deelnemers na 1 januari 1994 geboren. Cycling Story pikte daar de belangrijkste favorieten en kanshebbers voor wit uit.

1. Egan Bernal (Team INEOS)
Bernal zag op 13 januari 1997 het levenslicht en daarmee is het Colombiaanse supertalent de op één na jongste renner onder de 176 coureurs. Enkel de Belg Jasper Philipsen kwam nog later (2 maart 1998) ter wereld. Vorig jaar was hij 15e als luxeknecht van Chris Froome en Geraint Thomas. En passant tweede wordende in de strijd om de witte trui. Zoals u op onze site heeft kunnen lezen, hebben wij Bernal twaalf maanden later aangewezen als de te kloppen man voor het geel. Dat maakt hem automatisch ook de topfavoriet voor de witte trui.

2. Enric Mas (Deceuninck-Quick Step)
Mas is na Bernal de belangrijkste klassementsman die nog meedingt naar de jongerentrui. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het Tourdebuut van de 24-jarige Spanjaard. Zijn onverwachte tweede plaats in de Vuelta van 2018 maakt hem immers tot een outsider voor het podium. Mas deed vanaf februari in alle rittenkoersen mee voor een top-10 klassering. Zijn negende plaats in de Ronde van Zwitserland laat ruimte voor groei tijdens de Ronde van Frankrijk.

3. David Gaudu (FDJ)
Vorig jaar eindigde Gaudu als Tourdebutant op een respectabele 34e plaats. In het jongerenklassement gaf hij als nummer vier een uur toe op eindwinnaar Pierre Latour. Sindsdien heeft Gaudu een waanzinnige stap voorwaarts gezet. Gaudu werd dit voorjaar zeer knap derde in de UAE Tour en de Ronde van Romandië sloot hij met ritwinst op zak als vijfde af. Als adjudant van Thibaut Pinot zit er voor hem wellicht en mooie bonus in.

4. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
Benoot zit met 11 maart 1994 als geboortedatum nog net aan de goede kant van de streep. Benoot staat voor zijn derde Tourdeelname. Na zijn 20e plek in 2017, was de Tour van 2018 door een val al voorbij voordat hij goed en wel begonnen was. Onze zuiderbuur ging recent liefst 26 dagen op hoogtestage en dat wierp zijn vrucht af in de Ronde van Zwitserland, waar hij acht tellen tekort kwam voor het podium. Ritwinst is het hoofddoel in La Grande Boucle, maar het valt niet uit te sluiten dat de witte trui op een bepaald moment binnen handbereik komt.

5. Laurens De Plus (Team Jumbo-Visma)
Het was voor de Giro-kansen van Primoz Roglic een fikse aderlating toen meesterknecht De Plus na enkele dagen van ziekte al in etappe 7 er de brui aan moest geven. In het restant van de Giro werd De Plus nodig gemist bij Team Jumbo-Visma. De Plus ziekte uit en heeft zich via een hoogtestage klaargestoomd voor deze 106e Tour. Zijn niveau is een vraagteken, want na zijn opgave in de Tour reed hij enkel het Belgisch kampioenschap. De Tour draait voor De Plus om kopman Steven Kruijswijk, al kan de witte trui met een gunstige wind een leuke bijkomstigheid worden.

Tour de France 2019 – De favorieten voor het jongerenklassement volgens Cycling Story:
*** Bernal
** Gaudu, Mas
* Benoot, Ciccone, De Plus

Joker: Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe)