Tour de France 2019 – Tip 8: Pello Bilbao Tour de France 2019 – Tip 8: Pello Bilbao

Aftellend naar de Tour worden in deze serie pooltips uitgelicht.

Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 8: Pello Bilbao.

Astana Pro Team komt opnieuw met een sterke afvaardiging naar de Tour en met Jakob Fuglsang heeft het een belangrijke kandidaat voor het podium binnen de gelederen. De Deense kopman weet zich omringd door een imposant lijstje renners met een reputatie als het aankomt op etappezeges; zes daarvan waren samen goed voor elf etappeoverwinningen in de grote rondes.

Eén daarvan is Pello Bilbao. De 29-jarige Spanjaard is bezig aan zijn derde seizoen bij Astana en kent met zijn ploeg een succesvol jaar. 30 overwinningen werden er tot dusver behaald, drie daarvan waren voor Bilbao en dat waren niet de minste. De klimmer die acht jaar geleden zijn profdebuut maakte bij Euskaltel – Euskadi reed eerder dit jaar de Giro en wist daarin met ritzeges aan de haal te gaan. In de zevende en twintigste etappe was hij de sterkste en met name de twintigste etappe was indrukwekkend. Na drie weken koers kregen de renners vijf gecategoriseerde bergen voor de kiezen. Waar alle ogen gericht waren op leider Carapaz en uitdager Landa, was het Bilbao die van het uitgedunde groepje favorieten over de sterkste eindsprint beschikte.

Bilbao reed acht keer eerder een grote ronde, maar nog niet eerder in de Tour. Zijn beste prestatie was de zesde plaats in de Giro van 2018. Dat was de enige keer dat hij zich mengde in de strijd om het algemeen klassement. Eerdere overwinningen waren er onder andere in de Ronde van de Alpen en een zware bergrit in de Dauphiné van 2018. Top 10-klasseringen waren er in bijna iedere ronde waar hij aan de start verscheen en de bergen in trok. Mede door zijn prestaties eerder dit jaar behoort hij dan ook tot de dark horses voor het bergklassement.