Voorbeschouwing Tour de France 2019 – Favorieten Bolletjestrui Voorbeschouwing Tour de France 2019 – Favorieten Bolletjestrui foto: Tim van Hengel

Frankrijk boven in het bergklassement? Sinds de triomftochten van Richard Virenque heeft de bolletjestrui in het gastland een speciale status. In de Tour van 2019 houden wij rekenen met een prestigestrijd onder de thuisrijders. Dit zijn onze favorieten en kanshebbers voor het bergklassement.

1. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
Met stip bovenaan staat Alaphilippe, de veelzijdige springveer uit de formatie van Patrick Lefevere. Alaphillipe groeide in 2018 met twee ritzeges én de bolletjestrui uit tot de grote lieveling van het Franse volk. En hij zal voor nog vele jaren de chouchou van het thuispubliek zijn.

Aangezien de 27-jarige Alaphilippe op verschillende terreinen de armen in de lucht mag steken, zijn ook bij ons de verwachtingen hooggespannen. Reken maar dat hij een absolute smaakmaker wordt. Als het eerste dagsucces eenmaal binnen is kan de focus verlegd worden naar het hoofddoel: prolongatie van de bollentrui.

https://www.youtube.com/watch?v=WhCYWeud8mg

2. Warren Barguil (Team Arkéa Samsic)
In de Tour van 2017 ontpopte Barguil zich juist tot de Franse held. Namens Sunweb zegevierde hij op Quatorze Juillet, triomfeerde op de Izoard en had in het bergklassement het dubbele aantal punten van de rest.

Na die voor hem ongekende Tour, koos hij verrassend voor de overstap naar Arkéa Samsic. Die transfer heeft hem voorlopig geen windeieren gelegd. De topvorm was ver te zoeken, met een bleke Ronde van Frankrijk tot gevolg. Ook kende hij zijn nodige portie blessures. Nu die verleden tijd zijn, komt de oude Barguil langzaam bovendrijven. De comeback werd afgelopen weekend bekroond met de nationale driekleur. De drapeau tricolore moet een extra drijfveer om het huzarenstuk van twee jaar geleden te evenaren.

3. Jesús Herrada (Cofidis)
De belangrijkste uitdager van de Franse favorieten zou wel eens uit Spanje kunnen komen. Herrada (28) heeft een vrije rol bij Cofidis en kan naar hartenlust aanvallen. Bovendien heeft Herrada over zijn vormpeil niet te klagen. Zo was er begin juni eindwinst in de Ronde van Luxemburg. Herrada maakte vervolgens indruk door Romain Bardet eraf te rijden op de Mont Ventoux. Dan ben je dik in orde. Tijdens het Spaanse kampioenschap kwam hij achter Alejandro Valverde en Luis León Sánchez als derde over de meet. Een ultieme bevestiging dat de klimgeit klaar is voor de Tour.

4. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
De 32-jarige Nederlander beleefde in de Giro van dit kalenderjaar zijn beste grote ronde ooit. In kenmerkende stijl knokte hij zich naar de vijfde plaats in de eindklassering. Mollema laat voor de Ronde van Frankrijk het kopmanschap over aan Richie Porte, waardoor onze landgenoot als vrijbuiter aan de start staat. In 2017 leverde hem dat al ritwinst op en met zijn klimcapaciteiten liggen er andermaal volop kansen. Mollema was vorig jaar de runner-up in het bergklassement van de Vuelta. Waarom dan niet een serieuze poging wagen tijdens de Tour?

5. Mikel Landa (Team Movistar)
Een vrije rol van Landa binnen de ploeg van Movistar zou een interessante dimensie aan de komende Tour kunnen geven. Landa is potentie een podiumkandidaat, maar is gedurende zijn loopbaan vaak afgeremd door ploegorders of de aanwezigheid van kopmannen. Dat Landa één van de beste klimmers in het peloton is, bewees hij andermaal met plaats vier in de voorbije Giro, de ronde waar hij in 2017 al eens bergkoning van was.

Tour de France 2019 – De favorieten voor het bergklassement volgens Cycling Story:
***** Alaphilippe
**** Barguil, Herrada
*** De Gendt, Landa, Mollema
** Bardet, Bernal, Pinot, Quintana
* Fugslang, Kruijswijk, D. Martin, Nibali, A. Yates

Joker: Serge Pauwels (CCC Team)