Voorbeschouwing Tour de France 2019 – Favorieten Groene Trui Voorbeschouwing Tour de France 2019 – Favorieten Groene Trui foto: ASO/Pauline BALLET

Wie gaat er in de Tour van 2019 met de puntentrui aan de haal? Na al de favorieten en kanshebbers voor het eindklassement te hebben besproken, verlegt Cycling Story de focus naar de nevenklassementen. Te beginnen met de groene trui. Dit zijn onze belangrijkste favorieten en kanshebbers.

1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
In 6 van de laatste 7 edities stond Sagan met het groen om zijn schouders in Parijs. Als Sagan een zevende groene trui aan zijn collectie toevoegt, laat hij Erik Zabel achter op de eeuwige ranglijst en wordt hij solo recordhouder. Sagan stond vaak zo op eenzame hoogte in het puntenklassement, dat de complete wielerwereld er al gemakshalve vanuit ging dat de Slowaak afgetekend het groen zou veroveren. Dat is dit jaar wel anders.

Sagan heeft zowel privé (een scheiding) als sportief roerige maanden achter de rug. De drievoudig wereldkampioen is volgens ProCyclingStats bezig aan zijn zwakste jaar sinds zijn profdebuut in 2010. Sagan reist met amper drie overwinningen op zak af naar de Tour. Nooit lag dat aantal lager. Na een mislukt voorjaar zagen we tekenen van herstel in Californië en Zwitersland. Minstens drie ritten winnen, zoals in 2016 en 2018, zien wij hem echter niet doen. Dat maakt zijn groene missie direct een stuk pittiger. Aangezien we het hier wel over Peter de Grote hebben, ontvangt hij wel andermaal de maximale vijf sterren.

2. Julian Alaphillippe (Deceuninck-Quick Step)
Je moet in principe veelzijdig zijn om serieus in aanmerking tot komen voor dit nevenklassement. Dan kom je automatisch uit bij de Franse stuiterbal Alaphilppe. Van heuvelritten tot het hooggebergte, Alaphillipe grijpt elke kans aan om te schitteren in het offensief. Hij rijgt op alle terreinen de zeges aan elkaar. In massasprints loopt hij averij op ten opzichte van Sagan, maar met zijn onuitputtelijke aanvalsdrift en arsenaal aan kwaliteiten sluiten wij niet uit dat hij op den duur een bedreiging voor Sagan vormt.

Nederlandse troef: Groenewegen voor groen?

3. Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma)
Van alle pure sprinters is Groenewegen de enige kanshebber. Er bestaat immers geen discussie meer, Groenewegen is op dit moment de nummer één te wereld. Het is niet de vraag óf maar hoeveel etappes hij deze maand gaat winnen. Afhankelijk van het aantal successen, kan de puntentrui een interessant object worden. Het dient dan mogelijk als extra motivatie tijdens de lijdensweg door de bergen.

4. Michael Matthews (Team Sunweb)
Matthews wist in 2017 de hegemonie van Sagan te doorbreken, zij het omdat Sagan al na etappe vier uit de Tour werd gezet. De vraag is of Matthews een serieuze gooi naar nieuw ‘groen’ succes wil doen. De Australiër was duidelijk van slag na de afzegging van kopman Tom Dumoulin. “Ik ben zwaar teleurgesteld en totaal verward. Alles staat op zijn kop”, zei hij tegen de NOS. Matthews zal de knop ongetwijfeld om weten te zetten, maar met debutant Cees Bol naast zich voor de vlakke massasprints, zijn de kansen van Matthews wel extra geslonken.

5. Alexander Kristoff (UAE Team Emirates)
Kijkende naar de recente geschiedenis komen we vanaf 2013 vijfmaal de naam van Kristoff tegen in de top-5. De achterstand op de eindwinnaar bedroeg wel minimaal 149 punten. Kortom: een straatlengte. Hoewel de sterke Noor altijd rond of over de 200 punten sprokkelt, zijn er in principe meerdere opgaves nodig om hem op het eindpodium te krijgen.

Tour de France 2019 – De favorieten voor het puntenklassement volgens Cycling Story:
***** Sagan
**** Alaphilippe, Groenewegen
*** Ewan, Kristoff, Matthews
** Boasson Hagen, Colbrelli, Laporte, Viviani
* Van Avermaet, Bouhanni, Greipel, Nizzolo, Trentin

Joker: Andrea Pasqualon (Wanty-Gobert)