Tour de France 2019  – Tip 6: Élie Gesbert Tour de France 2019  – Tip 6: Élie Gesbert

Aftellend naar de Tour worden in deze serie pooltips uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 6: Élie Gesbert.

Arkéa Samsic rijdt dit jaar opnieuw dankzij een wildcard van de organisatie mee en tweevoudig ritwinnaar en voormalig bergkoning Warren Barguil is de absolute kopman binnen de ploeg. Toch moet je niet vreemd opkijken als Élie Gesbert het belangrijkste wapen blijkt van de Bretonse equipe.

Élie Gesbert wordt vandaag 24 jaar oud en begint aan zijn derde Tour. Als junior maakte hij naam door zowel het Frans kampioenschap op de weg als de tijdrit te winnen. Later als belofte won hij een bergetappe in de prestigieuze Ronde van de Toekomst door aan te vallen op de Col de Madeleine en een solo van 80 kilometer succesvol af te ronden. Dat leverde hem een stage bij Française des Jeux op en later een profcontract bij zijn huidige werkgever.

Sinds zijn aantreden in het profpeloton grossiert Gesbert in ereplaatsen. Hierbij lijkt hij een sterke voorkeur te hebben voor de Ronde van Bretagne en Ronde van de Limousin. In beide rondes wist hij na een solo een etappe te pakken en in de Ronde van de Limousin won hij het jongerenklassement. Het algemeen klassement werd ternauwernood verloren aan Alexis Vuillermoz, die dezelfde eindtijd had. In de Tour van 2017 wist hij in de juiste ontsnapping mee te gaan en finishte uiteindelijk als zevende in de 19e etappe.

Dit jaar was Gesbert sterk op de Green Mountain in Oman (5e) en won er die ronde het jongerenklassement. In de Ronde van de Ain werd er een knappe tweede plaats behaald op de Colombier, achter Thibaut Pinot en was er een vijfde plaats in de Mont-Ventoux Challenge. In de laatste voorbereidingsronde op de Tour volgde een sterk optreden met onder andere een derde plaats in de openingsetappe van de Route d’Occitanie, op twee tellen van winnaar Valverde.

Als rittenkaper en solist heeft Élie Gesbert snel naam gemaakt. Hij rijdt sterk en hoewel er in de Tour andere wetten gelden, behoort een overwinning à la Calmejane in de Tour van 2017 zeker tot de mogelijkheden.