Tour de France 2019  – Tip 5: Wout van Aert Tour de France 2019  – Tip 5: Wout van Aert foto: Tim van Hengel

Aftellend naar de Tour worden in deze serie pooltips uitgelicht.

Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 5: Wout van Aert.

In zijn eerste jaar bij Jumbo-Visma mag Wout van Aert direct opdraven in de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Met sterke optredens in de zware voorjaarsklassiekers zou een vrije rol in de overgangsetappes of het middengebergte misschien niet zo’n slecht idee zijn geweest. Er zijn meerdere klassiekerrenners hem voorgegaan, die er een etappeoverwinning aan overhielden.

Met het naderen van de Tour groeit de vorm van Van Aert. Terwijl het treintje van Groenewegen al een tijdje gevormd is en eerst de Vierdaagse van Duinkerken en later de ZLM Tour aan gort reed, was daar Van Aert plots in de Dauphiné; een meerdaagse op dergelijk niveau reed hij nog niet. Hij sprintte naar een derde, tweede en eerste plaats, veroverde de groene trui en won de tijdrit met groots vertoon van macht. Ondanks zijn sprintcapaciteiten is de lead out al bepaald. Voor de drievoudig wereldkampioen veldrijden ligt er een ondersteunende taak nog vóór de lead out begint en in de bergen klaar.

Aan de vooravond van zijn eerste Tour kroonde Wout van Aert zich tot Belgisch kampioen tijdrijden. In een veld met Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, tijdritspecialist Yves Lampaert en sensatie Remco Evenepoel was hij niet eens verrast over de winst.

De 24-jarige Van Aert kent zijn kwaliteiten en laat zich niet gek maken door tussentijden. In zijn eerste grote ronde en als helper van Kruijswijk – met wie hij ruim twee weken op hoogtestage was en die zijn vijfde plaats van vorig jaar probeert te verbeteren – zal er dus geen vrije rol zijn weggelegd. Misschien als pion mee in een ontsnapping, maar vooral is hij een belangrijke schakel tijdens de ploegentijdrit en mag hij vol voor de winst gaan in de enige individuele tijdrit die deze Tour rijk is. Dat doet hij dan wel in de Belgische driekleur en alle tijdritspecialisten zullen serieus rekening met hem moeten gaan houden. Ze zijn alvast gewaarschuwd.

Schrijf je in voor de Tour! Stel je ideale ploeg samen en speel mee om de hoofdprijs!