Tour de France 2019 – Tip 3: Enric Mas Tour de France 2019 – Tip 3: Enric Mas

Aftellend naar de Tour worden in deze serie pooltips uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 3: Enric Mas.

Na twee keer de Vuelta te hebben gereden staat Enric Mas als kopman en voor het eerst aan het vertrek van de Tour. En met een doel: winnen. Hoe realistisch dat is, zal moeten gaan blijken maar het kan maar vast gezegd zijn. Dat deed Mas dan ook, in januari al. 

De 24-jarige Spanjaard van Deceuninck-Quick Step maakt snel naam als ronderenner en dat is niet onopgevallen gebleven. Movistar zou maar wat graag ‘de nieuwe Contador’ inlijven voor volgend seizoen. Terechte belangstelling, zo bewijst Mas zijn potentie sinds de beloften.

In dienst van Klein Constantia reed hij in 2016 aan de zijde van Maximilian Schachmann en Rémi Cavagna aardig wat prijzen bijeen in het beloftencircuit. Daarmee verdienden ze gedrieënlijk een transfer naar Quick Step. In zijn debuutjaar bij de profs won Mas het jongerenklassement van de Ronde van Burgos. In de drie overige klassementen wordt hij tweede, drie keer achter Mikel Landa.

Een jaar later, in 2017, behaalt Mas zijn eerste overwinning bij de profs. In de slotetappe van de Ronde van het Baskenland wordt Landa verslagen. Nu wel. Ook hier en later in de Ronde van Zwitserland wordt met enkele sterke optredens het jongerenklassement gewonnen. In de Vuelta rijdt Mas met de besten mee en behoort hij zelfs tot de outsiders voor de eindwinst. Met ritwinst in de 20e etappe klimt hij naar de tweede plaats in het klassement die tijdens de slotetappe niet meer in gevaar komt.

Het contract van Enric Mas loopt dit jaar ten einde en behalve Movistar wil ook Alberto Contador Mas als kopman binnenhalen voor een nieuw te vormen ploeg. Mas heeft bij Patrick Lefevere zijn eis neergelegd, die met een beter salaris en een aantal knechten de status van potentieel Tourwinnaar inhoudt. Lefèvre wil hem eerst top-5 zien rijden in de Tour voor hij hieraan toegeeft. “Tweede in de Vuelta is knap, maar nog altijd geen Tour.” Deze Tour zou het moeten gaan gebeuren. Top-5 volgens Lefevere, meedoen om te winnen volgens Enric Mas.