Tour de France 2019 – Tip 2: Lennard Kämna Tour de France 2019 – Tip 2: Lennard Kämna

Aftellend naar de Tour worden in deze serie pooltips uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 2: Lennard Kämna.

Met het wegvallen van Tom Dumoulin is Team Sunweb onthoofd. Geen kopman, geen klassementsambities, geen sterk blok en ook geen plan B. Wilco Kelderman is niet op tijd in vorm om een goed klassement te kunnen rijden. Sam Oomen zou als meesterknecht / schaduwkopman nu in goede vorm moeten zijn, maar is voor dit jaar vanwege een blessure al uitgefietst. Michael Matthews zou zijn tweede groene trui kunnen veroveren, maar trainde om beter te klimmen ter ondersteuning van Dumoulin en verloor aan sprintcapaciteit. De ploeg die aan de start verschijnt om in dienst van Dumoulin voor het geel te gaan, mag nu voor eigen rekening rijden.

Op wie te letten? Iedereen zou er eens vandoor kunnen gaan. Lennard Kämna misschien?

Lennard Kämna rijdt voor het derde jaar bij Team Sunweb en start na de Vuelta van 2017 voor de tweede keer in een grote ronde. De 22-jarige Duitser had als specialiteit het tijdrijden en werd op deze discipline al Duits, Europees en Wereldkampioen bij de junioren. Ook als belofterenner won hij het Duits en Europees kampioenschap. Tijdens de zestiende etappe van de Vuelta behaalde hij een knappe achtste plaats in de tijdrit, waarna hij met knieklachten (en met het oog op het aanstaande WK tijdrijden) opgaf. Op dat WK tijdrijden in Bergen won Kämna met Team Sunweb goud op de ploegentijdrit. Vijf dagen later werd hij tweede in de WK wegwedstrijd voor beloften.

Dit jaar liet Kämna in de Ronde van Zwitserland zien dat ook hij aan zijn klimmersbenen heeft gewerkt. Op de Flumserberberg in etappe 6 werd hij dertiende en een dag later op de SintGotthard klom hij naar een negende plaats. Tijdens de laatste etappe zat Kämna in de vlucht van de dag en raapte daarin zo veel bergpunten op dat hij zich in het bergklassement op een vierde plaats zou terugvinden. Deze actie zorgde er wel voor dat hij van plek 12 naar plek 17 zakte in het algemeen klassement, maar dat zal hem verder een zorg geweest zijn. Nu Team Sunweb onthoofd is, zal de hoop op dagsucces gevestigd zijn en met de vorm van Lennard Kämna zit het in ieder geval wel goed.