Tour de France 2019 – Tip 1: Andrea Pasqualon Tour de France 2019 – Tip 1: Andrea Pasqualon

Aftellend naar de Tour worden in deze serie renners uitgelicht.
Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het 
Koersspel? Vandaag in deel 1: Andrea Pasqualon.

De eerste pooltip is voor Andrea Pasqualon van Wanty-Groupe Gobert. De 31-jarige Italiaan zit in zijn derde jaar bij Wanty en zal voor de derde keer aan de start van de Tour verschijnen. Van eerdere deelnames was vooral die van 2018 succesvol. Toen behaalde hij zes top 10-noteringen met als hoogtepunt een zesde plaats in de vierde etappe.

Er had wellicht meer ingezeten als de strijd binnen de ploeg er niet was. Zowel Pasqualon als Timothy Dupont (goed voor vier top 10-plaatsen) claimden de nummer 1-sprinter binnen de ploeg te zijn en ze weigerden voor elkaar te werken. Het er samen invliegen leverde mede door de mee sprintende Dion Smith (één keer top-10) een aantal dagprijzen voor ploegen, wat UCI-punten en ontevredenheid bij genoemde renners op. Deze ploegentactiek wordt nu niet meer gevoerd. Dupont wordt thuisgelaten, Smith rijdt inmiddels bij Mitchelton-Scott.

Pasqualon won in zijn carrière tot dusver een handvol etappes en eendagswedstrijden van bescheiden allooi. Hoogtepunt hier zal ongetwijfeld de Ronde van Luxemburg 2018 zijn, waarin hij twee etappes, het punten- en algemeen klassement won. Dit jaar konden de handen nog niet de lucht in. Toch zijn er een aantal goede klasseringen behaald, met name in de maand juni en is de tourvorm groeiende. De GP Plumelec (1.1 / 7e) en Ronde van Luxemburg (3x top-10, 3e algemeen) waren prima. De beste jaarprestatie was in de laatste wedstrijd in voorbereiding op de Tour: tweede plaats in de Grote Prijs Kanton Aargau, waar Alexander Kristoff een maatje te groot bleek.

Met het afhaken van een aantal topsprinters, het dagje ouder worden van enkele voormalige topsprinters, acht vlakke etappes én binnen de ploeg volledig op één sprinter te gokken lijken de kansen voor Andrea Pasqualon op minimaal een evenaring van zijn prestatie van vorige Tour binnen handbereik.