Giro d’Italia 2019 – Favorieten etappe 16 Giro d’Italia 2019 – Favorieten etappe 16

Cycling Story blikt tijdens de Giro 2019 dagelijks vooruit op de etappe die komt. Vandaag: rit 16! Geen Gavia om naar uit te kijken, maar gelukkig moet de Mortirolo nog wel bedwongen worden.

Etappe 16: Lovere – Ponte di Legno (194 km) *****
Het ritme werd op de derde maandag doorbroken met een rustdag. Het is voor de toppers niet te hopen dat ze daar de dag nadien juist last van hebben, want in een rit met de fameuze Mortirolo (11,9 km à 10,9%) is dat code rood. Oorspronkelijk was dit de absolute koninginnenrit, omdat ook de legendarische Passo di Gavia (16,5 km à 8%) – met 2618m het dak van deze editie – in het parcours zat. Helaas is de Gavia bedekt onder sneeuw en ijs. Omdat er tevens kans op lawanigevaar was, heeft de organisatie moeten besluiten om de Gavia te schrappen. Twee cols van de derde categorie, respectievelijk 9 en 10 kilometer lang, zijn daar voor in de plaats gekomen. Het blijft een slopende rit.

Wetende dat er nog maar drie kansen volgen om tijd goed te maken in de bergen, zullen meerdere ploegen agressief koersen. En de Mortirolo zal dan meedogenloos zijn. Een slechte dag en je kan je aspiraties vaarwel zeggen. De afdaling van de Mortirolo is technisch en gevaarlijk, dus daar is eveneens alle focus vereist. Eenmaal beneden is het nog 16 kilometer licht bergop naar Ponte di Legno. Dit gaat een echte uitputtingsslag worden. Rozetruidrager Richard Carapaz was tijdens de tweede week de beste klimmer en wij verwachten dat hij zal blijven flitsen, met een tweede dagzege tot gevolg. Als Carapaz en zijn naaste belagers te veel naar elkaar kijken, kan Simon Yates misschien profiteren, nadat zijn vormcurve een stijgende lijn liet zien.

Giro d’Italia 2019 – De favorieten voor etappe 16 volgens Cycling Story:
***** Carapaz
**** Nibali, Yates
*** Majka, Landa, Roglic
** Carthy, Lopez, Nieve, Zakarin
* Formolo, Izagirre, Mollema, Pozzovivo, Sivakov

Joker: Giulio Ciccone (Trek-Segafredo)