Giro d’Italia 2019 – Favorieten etappe 12 Giro d’Italia 2019 – Favorieten etappe 12

Cycling Story blikt tijdens de Giro 2019 dagelijks vooruit op de etappe die komt. Vandaag: rit 12! Het wachten is beloond. Tijd voor het echte werk!

Etappe 12: Cuneo – Pinerolo (158 km) ***
Volgens het routeboek is het een ‘heuvelachtige en intense’ etappe. De intensiteit zit hem in de laatste 70 kilometer. Na 90 kilometer trekken de renners door Pinerolo, waar zij kennismaken met de Principi di Acaja, een muur met klinkers van 450 meter à 14%. Een lus van 70 kilometer voert de renners via de klim naar Montoso – de eerste col van de hoogste categorie – terug naar de Principi di Ajaca. Bij de tweede passage resteert er enkel nog een snelle, ruwe afdaling en een vlak stuk van anderhalve kilometer. Vijf voorgaande aankomsten in Pinerolo leverden altijd een Italiaanse winnaar op. In 2016 hielden de vluchters stand, waarna Matteo Trentin de snelste van een trio was. Trentin’s ploegmaat Gianluca Brambilla was destijds derde. Glipt Brambilla dit keer andermaal mee om het nu zelf af te mogen maken?

Brambilla is wel het type renner waar aan gedacht moet worden. Hij kan klimmen, heeft oog voor de juiste vlucht en is met een achterstand van 17 minuten geen bedreiging voor het roze van Valerio Conti. UAE-Team Emirates zal er alles aan doen om Conti nog een dag langer in de Maglia Rosa te houden, maar dat wordt geen gemakkelijke klus. Zeker als er slag om slinger wordt gedemarreerd om mee te zijn, is het voor deze ploeg haast onmogelijk om gecontroleerd een groep weg te laten rijden. Bovendien kost het achtervolgen in de minderheid veel krachten. Dat zag we al in etappe 7. Renners die kort in het klassement staan, dromen stiekem toch van een machtsovername.

Gezien de route alsook de situatie denken wij dat de vluchters het tot de finish uitzingen.

Giro d’Italia 2019 – De favorieten voor etappe 12 volgens Cycling Story:
***** Brambilla
**** Bakelants, Oomen
*** De Gendt, Gallopin, Hirt
** Ciccone, Dombrowski, Plaza, Serry
* Amador, Kangert, Neilands, O’Connor, Vervaeke

Joker: James Knox (Deceuninck-Quick Step)