Giro d’Italia 2019 Tip 5: Amaro Antunes Giro d’Italia 2019 Tip 5: Amaro Antunes

Aftellend naar de Giro worden in deze serie renners uitgelicht.
Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het
Koersspel? Vandaag in deel 5: Amaro Antunes.

Aan het begin van het seizoen werd al hardop gedacht door de kenners: is CCC Team wel World Tour-waardig? De voorjaarscampagne rond Greg van Avermaet kan gerust teleurstellend worden genoemd. Het vooraf gestelde doel van 20 overwinningen is nog lang niet binnen bereik en er mag dus wat worden verwacht deze Giro.

De Poolse formatie verschijnt voor de vierde keer aan de start van de Giro. Deze editie met een vrijbuitersploeg op jacht naar dagsucces.

Amaro Antunes is een van de vrijbuiters, die in zijn eerste jaar op World Tour-niveau direct tot de kanshebbers voor de bergtrui wordt gerekend. Geen gekke gedachte als je bedenkt dat de meeste bergklassementen worden gewonnen door vaak genoeg in de juiste vlucht te zitten. Daar weet Antunes wel raad mee.

De 28-jarige Portugees reed in zijn carrière voornamelijk voor kleine Portugese ploegen op continentaal niveau. De bekendste hiervan was W52-FC Porto, waarna hij de overstap maakte naar het toen nog Pro Continentale CCC Sprandi Polkowice. Afgelopen jaar promoveerde hij met die ploeg mee naar het hoogste niveau. De voormalig Portugees juniorenkampioen heeft een palmares die gelijk is aan de ploegen waarvoor hij reed: voornamelijk bescheiden en Portugees georiënteerd.

2017 was zijn jaar van doorbraak. Hij liet dat jaar – uitkomend voor W52 – zien geen eendagsvlieg te zijn: in meer dan 30 koersen reed hij een top 10-klassering. Meest aansprekende resultaten waren de overwinningen in de Ronde van de Algarve (etappe 5, voor Kwiatkowski en Roglic) en de Ronde van Portugal (etappe 9 en bergklassement). Tussendoor pakte hij zijn etappes, won hier en daar een bergprijs en zat er in de finale steevast bij als deze oplopend was.

Met zijn overstap naar CCC werd zijn wedstrijdprogramma uitgebreider en zwaarder. Overwinningen werden niet meer geboekt, maar op de loodzware slotklim van de tweede etappe van de Ronde van de Algarve, toonde Antunes ook op World Tour-niveau met de besten omhoog te kunnen. Team Sky voerde het tempo op voor Wout Poels maar het was Tadej Pogačar die verrassend wist te winnen. Antunes werd knap vijfde achter Enric Mas en Sam Oomen.