Giro d’Italia 2019 Tip 1: Andrea Vendrame Giro d’Italia 2019 Tip 1: Andrea Vendrame

Aftellend naar de Giro worden in deze serie renners uitgelicht. Welke renners, anders dan de uitgesproken favorieten, zijn de moeite waard om te volgen? Met welke renners vul ik mijn selectie aan in het Koersspel? Vandaag in deel 1: Andrea Vendrame.

Het ProContinentale Androni Giocattoli – Sidermec werd in 1996 opgericht als Gaseosas GlacialSelle Italia en verscheen sindsdien 18 keer aan de start van de Giro. Ook nu is er een wildcard voor de Italiaanse formatie gereserveerd. Zonder uitgesproken favorieten voor welk klassement dan ook, zullen ze mikken op dagsucces. En daar is behoefte aan: het laatste succes dateert van 2012 toen Roberto Ferrari de elfde etappe won. Met Andrea Vendrame heeft de ploeg een troef binnen de gelederen die in meerdere etappes kan worden uitgespeeld.

De 24-jarige Italiaan werd in 2016 derde op het Europees kampioenschap bij de beloften en sleepte er een profcontract mee in de wacht. Inmiddels is hij bezig aan zijn derde seizoen voor Androni. Vanaf zijn debuutjaar grossierde Vendrame in ereplaatsen, veelal op heuvelachtig terrein en op lastige aankomsten. Zo behaalde hij een indrukwekkende tweede plaats in de tweede etappe van de Boucles de la Mayenne, een 2.1 koers die we vooral kennen van de overwinningen van Mathieu van der Poel. Op de steile finishstraat spatte het peloton uit elkaar en Vendrame was de enige die een ontketende Van der Poel kon volgen.

In 2018 volgde zijn eerste Giro-deelname. Vanaf de start van de lastige vijfde etappe zat Vendrame in de ontsnapping en reed hij op ruim 22 kilometer van de streep weg van zijn medevluchters om op slechts 3 kilometer te worden teruggepakt. Het leverde hem de prijs voor de meeste strijdlust op en dat smaakte naar meer. Ook in de dertiende etappe reed Vendrame de hele dag in de ontsnapping en in etappe 17 waagde hij het in de massasprint (9e).

Met overwinningen in de Tro Bro Léon en een etappe in de Ronde van de Sarthe is het huidige seizoen zijn meest succesvolle. Van zijn twaalf top 10-klasseringen dit jaar zijn die van de Tour du Finistère (2e), GP Industria & Artigianato (3e) en Parijs-Camembert (10e 2019 & 3e 2018) de meest in het oog springende. Nu de juiste vorm er is en met de ervaring van de vorige Giro, zullen er ongetwijfeld etappes aangekruist zijn waarin Andrea Vendrame -die inmiddels belangstelling geniet van verschillende World Tour ploegen- opnieuw voor de winst gaat.