Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2019 – Favorieten Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2019 – Favorieten foto: Tim van Hengel

De oudste en laatste voorjaarsklassieker. Luik-Bastenaken-Luik nog en dan zit dit gedeelte van het seizoen er al weer op. Hopelijk gaan we er met een knal uit. Een nieuw parcours moet bijdragen een enerverende koers. Het overzicht van kanshebbers geeft ook alvast veel goesting.

1. Jakob Fuglsang (Astana)
Het afwezige fenomeen Mathieu van der Poel buiten beschouwing gelaten, zijn Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang met afstand de beste renners van dit peloton. In de Waalse Pijl werd nummer drie Diego Ulissi op acht seconden gereden, een straatlengte op de Muur van Huy. Helaas voor Fuglsang legde hij het op de explosieve aankomst net als in de Strade Bianche af tegen Alaphilippe. Toch is Fuglsang onze topfavoriet voor zondag. De Deen vindt tijdens Luik-Bastenaken-Luik langere beklimmingen en in de finale volgen de hellingen elkaar in rapper tempo op dan tijdens de editie van 2018. Bovendien is de aankomst verhuisd naar Luik, waardoor de Côte de Saint-Nicolas en finishstraat van Ans zijn verdwenen. Naar verwachting levert dat een meer open koers op. Een slijtageslag. Alles in het voordeel van Fuglsang, die met zijn superbenen zomaar solo kan arriveren.

2. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
De wederhelft van het onafscheidelijke duo in dit voorjaar. Alaphilippe heeft in tegenstelling tot Fugslang alleen de wapens om ook daadwerkelijk koersen te winnen. Zo zegevierde de Fransman in de Strade Bianche, Milaan-San Remo en woensdag dus in de Waalse Pijl. Het hoeft voor Alaphilippe zelfs niet noodzakelijk een groot verschil zijn dat de finish ditmaal vlak is. Tijdens de Tirreno-Adritico won hij immers een massasprint. Zet hij in Luik, waar hij bij zijn debuut in 2015 al tweede was, de kers op de taart?

3. Romain Bardet (AG2R-La Mondiale)
Aangezien La Doyenne een koers voor de klimmers is, kijken we vanzelfsprekend naar de heren die ook schitteren in grote rondes. Op basis van de prestaties in de Amstel (9e) en Waalse Pijl (13e) komen wij dan al snel uit bij Bardet. Na de Ronde van Lombardije is dit de eendagskoers die de nummer twee uit de Tour van 2016 het beste ligt. Dat Bardet graag in Luik en omstreken koerst blijkt wel uit zijn record: 13e, 10e, 6e, 13e, 6e en 3e. Hij is er dus altijd bij in de finale, met een podiumplek als voorlopig hoogtepunt. Gezien de vorm gaat Bardet ook dit jaar een rol spelen.

4. Michal Kwiatkowski (Team Sky)
Kwiatkowski heeft een palmares om u tegen te zeggen. Naast een wereldtitel pronken daar ook grote koersen als de Amstel Gold Race (2015), Milaan-San Remo (2017) en de Clásica San Sebastian (2017) op. Dat fraaie trio staat op zijn erelijst dankzij zijn eindschot in de laatste rechte lijn. De sprint van de Pool valt zeker na een zware koers niet te onderschatten. Mocht zondag het scenario zijn dat een uitgedunde groep richting de meet trekt, reken dan maar op een geslepen Kwiatkowski.

5. Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe)
De nieuwe aankomst zou voor nieuwe namen een kans zijn op winst. Schachmann valt in die categorie. Schachmann was een jaar geleden tijdens zijn eerste deelname pas 35e, maar staat met een hele andere status aan de start. Dat komt naast zijn vijfde plaatsen in zowel de AGR als Waalse Pijl, voornamelijk door zijn drie(!) ritzeges in de Ronde van het Baskenland. Dat maakt Schachmann tot een geduchte kandidaat als de strijd na 256 kilomter in een spurt uitmondt.

6. Michael Matthews (Team Sunweb)
Matthews zal zich door de parcourswijziging meer dan ooit kansrijk achten. In principe ligt voor hem een virtuele aankomst bij de Côte de la Roche-aux-Faucons. De top van de laatste helling ligt op veertien kilometer van de meet, waarna er nog een uitloper van drie kilometer volgt. Het is voor Matthews daar een kwestie van overleven. Als hij op karakteristieke wijze weet aan te klampen of een niet al te grote achterstand heeft, is het voor de overige favorieten oppassen geblazen. Na Alaphilippe is hij op papier de rapste van het pakket.

7. Alejandro Valverde (Team Movistar)
Valverde werd de afgelopen jaren steevast gezien als de absolute topfavoriet. Voor de editie van 2019 moet hij een pas op de plaats maken als gevolg van zijn teleurstellende optredens in de voorbije dagen. Valverde was onzichtbaar in de Amstel (66e), terwijl hij als viervoudig winnaar in Huy simpelweg tekort kwam (11e). Iets dat we absoluut niet van hem gewend zijn. De donderdag 39 jaar geworden wereldkampioen heeft nog een laatste kans. Het feit dat hij bij een zege met vijf stuks op gelijke hoogte komt met Eddy Merckx kan een extra motivatie zijn. Goede benen zijn een vereiste en wat dat betreft is het afwachten. Desondanks moet de oude vos toch niet vooraf al uitgevlakt worden.

8. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal)
The new kid on the block. In zijn tweede jaar als prof gooit de 22-jarige Belg voorlopig zeer hoge ogen in het Ardense drieluik. Lambrecht was knap zesde in onze klassieker, waarna hij net naast het podium viel op de Muur van Huy. Lambrecht verrast iedereen, inclusief zichzelf. Het is de vraag wat hij in de afsluiter kan uitrichten. Het feit dat hij in 2017 de koers bij de beloften won, is een veelbelovend signaal.

9. Simon Clarke (EF Education First)
Tijdens de knotsgekke ontknoping van de Amstel Gold Race was Clarke de enige die in de laatste meters het wiel van Van der Poel kon houden. Clarke gaf zijn prachtige tweede plaats een verdienstelijk vervolg in de Flèche Wallonne (23e). In Luik wist de man van Down Under nog nooit een goed resultaat neer te zetten. Hij stond toen ook niet met dit stel benen aan het vertrek. Vertrouwen kan veel met een renner doen, zo zullen we zondag waarschijnlijk eveneens bij Clarke ondervinden.

10. Davide Formolo (Bora-Hansgrohe)
Met het trio Schachmann-Konrad-Formolo beschikt Bora-Hansgrohe over een van de sterkste blokken. Met meerdere ijzers in het vuur kan de formatie dat ten voordele gebruiken in een minder voorspelbare finale. Tijdens de editie van 2017 werd Formolo pas op enkele honderden meters van de aankomst ingehaald door de favorieten. Misschien heeft hij zondag met een nieuwe verrassingsaanval meer succes.

De favorieten voor Luik-Bastenaken-Luik 2019 volgens Cycling Story:
***** Fuglsang
**** Alaphilippe, Bardet
*** Kwiatkowski, Matthews, Schachmann
** Clarke, Formolo, Lambrecht, Valverde
* Costa, Dumoulin, Gasparotto, Konrad, Wellens

Joker: Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott)