Voorbeschouwing Waalse Pijl 2019 – Favorieten Voorbeschouwing Waalse Pijl 2019 – Favorieten foto: Tim van Hengel

Nauwelijks bekomen van de Amstel Gold Race blikken we vooruit op de Waalse Pijl. Woensdag 24 april vliegen de matadoren namelijk de befaamde Muur van Huy op. Wie maken er kans om de steile helling in Wallonië het snelste te bedwingen. Cycling Story zet de kanshebbers voor op een rijtje.

1. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
Van alle renners zal Alaphilippe het slechtste hebben geslapen na de Amstel Gold Race. De Fransman zat in gewonnen positie toen hij in de laatste kilometers met Jakob Fugslang naar de streep reed. Toen Fugslang niet meer op kop kwam, haalde Alaphilippe het tempo zo rigoureus naar beneden dat onze superheld Mathieu van der Poel er uit het niets nog over kon komen in de sprint. Fugslang werd tenminste nog derde, Alaphilippe had met een vierde plaats helemaal niets. Alaphilippe zal na zijn pijnlijke verlies extra gemotiveerd zijn om in de Waalse Pijl te vlammen. De Muur van Huy is zijn habitat. In drie deelnames werd hij tweede (2015), tweede (2016) en eerste (2018). Indrukwekkend. De troonopvolger van Alejandro Valverde is daarom torenhoog favoriet.

2. Daniel Martin (UAE-Team Emirates)
De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn twee lievelingskoersen van de Ier. Luik staat al op zijn palmares en dit voorjaar wil hij heel graag de Waalse Pijl aan de persoonlijke erelijst toevoegen. Met drie podiumplaatsen was Martin al meermaals dicht in de buurt. Hij had de pech om op Alejandro Valverde of de hierboven genoemde Alaphilippe te stuiten, die nog iets meer ‘punch’ in de benen hadden. Dankzij een tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van het Baskenland zal Martin met vertrouwen opnieuw de strijd aanbinden.

3. Alejandro Valverde (Team Movistar)
Koning van de Muur van Huy. De eerste triomf van Valverde in La Flèche Wallonne dateert al van 2006. Daarna stond er van 2014 tot en met de editie van 2017 geen maat op hem. Vorig jaar moest hij de scepter overdragen aan Alaphilippe. We durven het nog niet zeggen of dit voorgoed is. Valverde werd immers op 38-jarige leeftijd ook nog wereldkampioen. Imposant als hij was, is hij vooralsnog echter niet in de regenboogtrui. Zo staat de zegeteller pas op één. Teleurstellend was ook zijn optreden in de Amstel, waar hij met een 66e plek zijn slechtste klassering in een eendagskoers sinds 2012 liet noteren. Mogelijk was het een slechte dag. De Waalse Pijl en L-B-L liggen hem bovendien sowieso beter.

4. Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe)
We zouden het haast vergeten, maar het scheelde niet veel of Schachmann had vorig jaar voor een daverende verrassing gezorgd. Schachmann schoof op een kleine 50 kilometer van de aankomst mee met een kopgroep, die een voorsprong van 45 tellen kreeg. De Duitser begon met voorsprong aan de Muur en hield zeer lang stand. Pas op 200 meter van de finish kwamen de kleppers over hem heen. Schachmann werd uiteindelijk nog knap achtste. Door drie ritzeges in het Baskenland staat hij met een andere status aan de start. Nu zal hij zijn pijl bewaren voor het laatst. En door zijn vorm is hij dan een geduchte kandidaat.

5. Michal Kwiatkowski (Team Sky)
Een van de hoofdrolspelers in het onvoorstelbare slot van de Amstel. Kwiatskowski maakte als eerste de aansluiting met Alaphilippe en Fuglsang, maar werd daarna overspoeld door Van der Poel en co. Een elfde plek stond niet in verhouding met zijn koers. Kwiatskowski was zoals altijd wel op de afspraak en dat is een goed signaal richting de Waalse Pijl, waar hij in 2014 ooit al op het podium stond.

6. Adam Yates (Mitchelton-Scott)
De jongste van de Yates-tweeling kan nog geen record overbruggen – in 2014 werd hij 97e – maar wil deze week hoge ogen gooien in de Ardennen. Yates beaamt dat dit terrein bij zijn kwaliteiten past en is gemotiveerd om mee te doen voor de zege. Dit seizoen lukte dat overigens in alle rittenkoersen waarin hij van start ging. Op laatste aankomsten was het in 2019 drie keer raak, waarbij de slotrit van de Ronde van het Baskenland zijn meest recente prooi was. Het mag gesteld worden dat hij met goede benen afzakt naar Wallonië.

7. David Gaudu (Groupama-FDJ)
Als we kijken naar renners die voor een sensatie kunnen zorgen, komen we uit bij de 22-jarige Gaudu. Als neoprof debuteerde hij in 2017 met een zeer knappe top-10 notering (9e). Het was een aangename kennismaking met de Fransman, die sindsdien door is blijven groeien. Zo was hij dit voorjaar nog derde in de sterkbeztte UAE Tour. Kan hij op de Muur van Huy andermaal mee met de wereldtop?

8. Romain Bardet (AG2R-La Mondiale)
Bardet presteerde zondag met een 9e plaats toch boven verwachting in de enige klassieker die ons land rijk is. De concurrentie is alvast gewaarschuwd voor de overige twee koersen in het Ardense drieluik. Om te duiden waarom wij Bardet goede kansen toedichten gaan we terug naar het voorbije WK, waar de Fransman zilver veroverde. Op de monsterlijke Höttinger Höll kwam hij met de top-3 over de top. De Höttinger Höll had een maximaal stijgingspercentage van 26%. Vergeleken daarbij valt de hellingsgraad van de Muur van Huy (max. 19%) nog mee. Als hij in goede positie wordt afgezet, houden we zeker een oogje op de begenadigd klimmer in vorm.

9. Tim Wellens (Lotto Soudal)
Bij het zien van de weersverwachting zal Wellens in zijn handen wrijven. Er wordt voor woensdag de nodige neerslag voorspeld en dat speelt Wellens doorgaans in de kaart. Waar collega’s bij nat weer de bui al voelen hangen, gelooft Wellens juist meer in winst. Het leverde hem in slechte omstandigheden al diverse zeges op. Regen zal de koers nog afmattender maken, terwijl de wedstrijd al een meer open karakter had door een hertekende finale. Het aantal ploegen dat niet meer wacht tot de laatste passage in Huy neemt met het jaar toe. De kansen dat een groep vluchters uit de greep blijft stijgen. Mogelijk is Wellens degene die het pakket eindelijk eens het nakijken geeft.

10. Michael Woods (EF Eduction First)
Woods was net als Bardet een hoofdrolspeler op het WK van 2018. Woods won namelijk brons. Daarnaast zagen we Woods al tweemaal op de voorposten van de groep op de Muur van Huy. Alleen zijn timing was nog niet perfect. En dat is hier toch cruciaal. In de Amstel Gold Race kwam hij zich ook flink tegen, maar wellicht had hij door alle hectiek te weinig gedronken in de warmte. In dat geval kan het licht plotseling uit gaan. Langere beklimmingen als in de Ardennen passen ook beter bij de Canadees. Eens zien wat hij voor ons in petto heeft.

De favorieten voor de Waalse Pijl 2019 volgens Cycling Story:
***** Alaphilippe
**** Martin, Valverde
*** Kwiatkowski, Schachmann, Yates
** Bardet, Gaudu, Wellens, Woods
* Konrad, Lambrecht, Matthews, Pogacar, Vanendert

Joker: Michael Albasini (Mitchelton-Scott)