Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2019 – Favorieten Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2019 – Favorieten foto: Tim van Hengel

Krijgen we zondag 21 april eindelijk weer een Nederlandse winnaar van de Amstel Gold Race? Dankzij de stormachtige doorbraak op de weg van Mathieu van der Poel heeft ons land weer eens één van de grote topfavorieten in huis. De concurrentie is echter aanzienlijk. Dat bewijst Cycling Story met deze voorbeschouwing op de enige klassieker die ons land rijk is.

1. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
Media, collega’s en fans komen superlatieven te kort om de klasse van Van der Poel onder woorden te brengen. Met de grootste bewondering wordt er naar zijn prestaties gekeken. Afgelopen woensdag voegde hij in de Brabantse Pijl een nieuw hoofdstuk toe aan zijn jongensboek, dat nog lang niet voltooid is. Vol zelfvertrouwen ging hij met Julian Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews naar de meet. MvdP ging van kop af en sprintte de drie kleppers los uit het wiel. Een ongekend staaltje machtsvertoon.

Met de Amstel volgt zijn grootste doel van het voorjaar. Dat belooft wat. Hij kent de streek en door zijn explosiviteit uit de cross liggen de Limburgse heuvels hem bovendien uitstekend. Daarnaast heeft hij in de Ronde van Vlaanderen al bewezen de afstand aan te kunnen. Vader Adrie won in 1990, elf jaar later boekte Erik Dekker voorlopig de laatste vaderlandse zege in Zuid-Limburg. Het zou prachtig zijn mocht Van Der Poel als de nieuwe held een einde maken aan het lange wachten.

2. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
De winnaar van Milaan-San Remo kon in De Brabantse Pijl niet anders dan zijn meerdere erkennen in Van der Poel. Ze zullen elkaar in de toekomst nog heel vaak tegen gaan komen. Te beginnen in de Amstel, waar zijn jacht op de ’triple’ begint. Alaphilippe heeft daartoe de mogelijkheden, maar ondervond al dat het lastig is om de Amstel te winnen. Bij zijn laatste drie deelnames waren zijn eindklasseringen: 7e, 6e en 7e. In alle mogelijke scenario’s komt zijn naam, net als die van Van der Poel, altijd naar voren. Krijgen we een koninklijke sprint in Berg en Terblijt?

3. Michal Kwiatkowski (Team Sky)
Team Sky kwam zwaar ondermaats voor de dag in de kasseiklassiekers, maar kan dat rechtzeten in het Ardense drieluik. In de persoon van Kwiatkowski hebben ze daar ook een perfect speerpunt voor. Zo heeft Kwiatkowski een gelukkig huwelijk met de Amstel Gold Race. Zo triomfeerde hij in 2015, werd hij tweede in 2017 en stond zijn naam zowel in 2013 als 2014 in de top-5. Hoewel Kwiatkowski door een val moest opgeven in het Baskenland, is zijn moraal niet aangetast. Zijn benen waarschijnlijk ook niet, want de Pool hield geen erge blessures over aan zijn tuimelpartij. We kunnen er in principe op rekenen dat Kwiatkowski andermaal een prominente rol gaat vervullen.

4. Michael Matthews (Team Sunweb)
Matthews was zoals verwacht op de afspraak in de Brabantse Pijl. In de laatste rechte lijn werd de Australiër echter zodoende gehinderd door Alaphilippe dat hij een verloren sprint reed. Het kostte hem op de hellingen overigens veel moeite om het wiel van zijn drie metgezellen te houden, maar Matthews onderstreepte andermaal hoe taai hij kan zijn. Die eigenschap komt nog meer bovendrijven in koersen van meer dan 250 kilometer. Matthews gaat tot het uiterste. Benieuwd waar hem dat zondag brengt in de Amstel, waar hij in het jaar van Kwiatkowsi als nummer drie mee op het podium mocht.

5. Tim Wellens (Lotto Soudal)
De parcourswijziging in 2017 heeft bewezen in het voordeel te zijn van de aanvallers. Waar er altijd werd gewacht tot de laatste passage van de Cauberug, ligt de koers door de nieuwe lus meer open. Wellens zat vorig jaar in de kopgroep, maar zat in het laatste wiel toen winnaar Michael Valgren en Roman Kreuziger de beslissende demarrage plaatsten. Meer dan een zesde plaats zat er uiteindelijk niet in voor de kopman van Lotto Soudal. Het is mogelijk dit jaar aan Wellens om de juiste aanval te plaatsen in de finale. De punch heeft hij, getuige zijn optreden in de Brabantse Pijl.

6. Alexey Lutsenko (Astana)
In de Amstel Gold Race komen twee werelden samen. Het peloton is een mix van kassei- en heuvelrenners en dat maakt de koers extra interessant. Lutsenko kan op beide terreinen uit de voeten. Nadat hij vierde werd in de Omloop Het Nieuwsblad, schreef hij ondanks twee schuivers een pittige etappe in de Tirreno–Adriatico op zijn naam. Nadien ging de focus op de Ardennenklassiekers. Het feit dat hij voor Astana uitkomt maakt dat de Kazach extra in de gaten moet worden gehouden. De mannen van Alexandre Vinokourov stonden in 2019 al 22(!) keer op het hoogste schavot. En ze lijken niet te stoppen. Zo won Ion Izagirre het eindklassement van de Ronde van het Baskenland. Fun fact: Lutsenko kroonde zich in 2012 op de plaats van de huidige aankomst tot wereldkampioen bij de beloften.

7. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
Gilbert was in zijn gloriejaren de absolute koning van de Cauberg. Bovenop de bekendste helling van Nederland triomfeerde hij drie keer in de Amstel om in 2012 zijn aanval richting wereldtitel te lanceren. Hoewel Gilbert bij Lefevere een carrièreomslag heeft gemaakt, was hij twee jaar terug voor de vierde maal de beste. Bij een nieuwe zege komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Jan Raas, door wie de koers ook wel Amstel Gold Raas werd genoemd. Op zijn 36e is Gilbert heuvelop niet meer zo ongenaakbaar als in zijn gloriejaren, maar dat compenseert hij met kracht, karakter en ervaring. Die mix bracht hem naar een fenomenale zege in Parijs-Roubaix. Waarom zou dat zondag niet opnieuw lukken?

8. Maximilian Schachmann (Bora-Hansgrohe)
Bora-Hansgrohe zag in het Baskenland op de slotdag de eindzege uit handen glippen, maar dat deed niks af aan hun prestaties gedurende de zes dagen. Bora-Hansgrohe ging immers naar huis met vier ritoverwinningen. Drie daarvan kwamen er op naam van grote sensatie Schachmann. Na de tijdritzege was hij ook op twee lastige aankomsten toonaangevend. De 25-jarige Duitser zal daarom met een enorme hoeveelheid zelfvertrouwen aantreden in de Amstel, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

9. Matej Mohoric (Team Bahrain-Merida)
Net als Gilbert en Lutsenko bewaart hij mooie herinneringen aan het WK van 2012. Mohoric was namelijk de rapste bij de junioren. Anno 2019 is hij doorgebroken bij de grote mannen en kleurt hij menig koers. Mohoric sprint nog wat onstuimig met zijn krachten om, maar in de Amstel 2.0 kan die aanvalslust wel eens beloond worden, zoals de laatste twee edities uitwezen. Bahrain-Merida kan naast Mohoric nog rekenen op Dylan Teuns en Sonny Colbrelli. Een stevig blok. Opgelet voor de mannen in het rood.

10. Jakob Fuglsang (Astana)
Een tweede troef uit de blinkende Astana-formatie. Fuglsang is het toonbeeld van het superjaar dat Astana voorlopig kent. Hij won de Ruta del Sol, werd runner-up in de Strade Bianche, ging door met een derde plaats plus ritzege in de Tirreno om vervolgens vierde te eindigen in het Baskenland. Vorig jaar zag hij vanuit de groep achtervolgers ploegmaat Valgren de zege opeisen in Gold Race. Als hij het slim speelt, kan hij ditmaal degene zijn wiens uitval wordt beschermd. Dat is wel het nadeel van Fugslang, de Deen kan niet alleen aankomen. Dat maakt hem geen veelwinnaar. Desondanks is het iemand om serieus in de gaten te houden.

De favorieten voor de Amstel Gold Race 2019 volgens Cycling Story:
***** Van der Poel
**** Alaphilippe, Kwiatkowski
*** Lutsenko, Matthews, Wellens
** Fuglsang, Gilbert, Mohoric, Schachmann
* Bettiol, Van Aert, I. Izagirre, Kreuziger, Valverde

Joker: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates)