Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2019 – Favorieten Voorbeschouwing Brabantse Pijl 2019 – Favorieten foto: Tim van Hengel

Parijs-Roubaix zorgde voor een gepast sluitstuk van het eerste deel van het klassieke voorjaar. Komende woensdag zorgt de Brabantse Pijl voor de overgang tussen de kassei- en heuvelklassiekers. De samenstelling van het peloton ziet er vanaf de Brabantse Pijl anders uit en dat het ook zijn weerslag op de favorietenlijst.

1. Michael Matthews (Team Sunweb)
Het peloton krijgt over een afstand van 196,2 kilometer liefst 31 hellingen voor de kiezen. Daarvan zijn de IJskelderlaan en de Schavei de scherprechters in de diepe finale, die wordt gekenmerkt door vier lokale rondes rond Overijse. De Schavei (700m à 5,6%) brengt de beslissing, want op de top van de helling is het nog slechts 200 meter tot de streep. Als Matthews daar in kansrijke positie zit, sprint de rest voor de tweede plaats. Matthews gaf een blijk van goede vorm met twee overwinningen in Catalonië en een zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen. De koers ligt de Australiër bovendien goed, want Matthews was zowel in 2014 als 2015 tweede.

2. Tim Wellens (Lotto Soudal)
Vorig jaar was Wellens als sterkste man in koers de terechte winnaar van de 58e editie. Wellens demarreerde op acht kilometer van de streep weg bij de overige leiders en maakte er vervolgens een tijdrit van. Ze zagen de Belg niet meer terug. Wellens is voor de komende editie een van de weinige renners die een dergelijke solo kan voltooien. Geef hem dus geen 100 meter in de ultieme slotfase.

3. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
Zonder twijfel dé te kloppen man voor de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Niemand kan tippen aan de ‘punch’ van de Fransman, die vorige maand victorie kraaide in Milaan-San Remo. Nadat hij in de voorbije Ronde van het Baskenland een etappe met aankomst heuvelop won, kwam hij op dag vier hard in aanraking met het asfalt. Hoewel hij er geen serieuze blessures aan overhield, stapte hij wel uit koers. Alaphilippe is hersteld genoeg om deel te nemen aan de Brabantse Pijl. Naar verluidt om wedstrijdritme op te doen met het oog op het Ardense drieluik. Alaphilippe kennende zal hij echter ook hier winst voor ogen hebben.

4. Sonny Colbrelli (Team Bahrain-Merida)
Een specialist van de Brabantse Pijl. Na een zesde plaats in 2016 volgde er in Overijse een triomf en een tweede plaats voor de inmiddels 28-jarige Italiaan. Behalve een ritoverwinning in Oman kende Colbrelli nog weinig uitschieters in de eerste maanden van het seizoen. In de Brabantse Pijl krijgt hij een uitgelezen kans om daar verandering in te brengen.

5. Dylan Teuns (Team Bahrain-Merida)
Colbrelli vormt bij Team Bahrain-Merida een gevaarlijk koppel met Dylan Teuns, hun speerpunt voor de komende koersen. In de finale kan Teuns met zijn explosiviteit voor eigen kans gaan of richting de meet van goudwaarde zijn voor Colbrelli, voor wie er bovenop de Schavei al een imaginaire finishlijn is getrokken. Teuns eindigde in 2018 als zevende en onze zuiderbuur moet het in zich hebben om deze koers op zijn palmares te zetten.

6. Alberto Bettiol (EF Education First)
Er zal de afgelopen week veel op Bettiol zijn afgekomen na zijn sensationele succes in de Ronde van Vlaanderen. Zijn eerste profzege(!) was des te opmerkelijk, omdat Bettiol meer wordt gezien als een man voor het heuvelwerk. Zo behaalde hij meervoudige ereplaatsen in de Tirreno-Adriatico van dit kalenderjaar en had hij een fikse machtsexplosie op de Poggio in de benen. Op de Oude Kwaremont bleek niemand bij machte om met hem mee te gaan. Krijgen we op de IJskelderlaan of de Schavei hetzelfde scenario?

7. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
Voor Van der Poel dient de Brabantse Pijl als laatste test voor de Amstel Gold Race, vooralsnog zijn laatste belangrijkste ijkpunt. Na zijn indrukwekkende optreden in De Ronde trok hij naar de Loire, waar hij de openingsrit op zijn naam schreef. Parijs-Roubaix stond niet op zijn programma, waardoor hij in Leuven fris aan de start verschijnt. Op basis van wat de Nederlandse alleskunner allemaal heeft laten zien, kan er niet uigesloten worden dat hij zoals altijd meedoet om de knikkers.

8. Ben Hermans (Isral Cycling Academy)
Net als landgenoot Teuns heeft ook Hermans al eens de finale gekleurd. En hoe, want Hermans bleef in 2015 uit de greep van het sprintende gezelschap achtervolgers. Bij zijn voorbije twee deelnames was een 25e plek zijn beste klassering, maar afgaande op zijn derde plaats in de Volta Limburg Classic heeft Hermans de benen om een rol van betekenis te spelen.

9. Daryl Impey (Mitchelton-Scott)
In de Flèche Brabançonne is een stevig eindschot een vereiste voor een goed resultaat. Dat is bij de Zuid-Afrikaan Daryl Impey wel in orde. Zo nestelde hij zich tijdens de Ronde van Catalonië driemaal in de top-5 bij de sprints. Impey gaat bovendien bovengemiddeld mee bergop, dus geldt hij als een gevaarlijke outsider. Was vorig jaar overigens al tiende.

10. Marc Hirschi (Team Sunweb)
De regerend wereldkampioen bij de beloften heeft zich als neoprof al serieus doen gelden tussen de grote mannen. De 20-jarige Zwitser gooide in de E3 BinckBank Classic hoge ogen door als overblijver van de vroege vlucht toch nog als tiende te finishen. Tijdens de Ronde van Baskenland mengde hij zich knap op de hellende aankomststroken met een vierde en vijfde plaats als beloning. Een koers als de Brabantse Pijl moet hem ook zeker liggen. We hopen opnieuw te zien wat hij allemaal in zijn mars heeft.

De favorieten voor de Brabantse Pijl 2019 volgens Cycling Story:
***** Matthews
**** Alaphilippe, Wellens
*** Bettiol, Colbrelli, Teuns
** Hermans, Hirschi, Impey, Van der Poel
* Clarke, Lambrecht, Van Gestel, Lammertink, Odd Eiking

Joker: Alexander Kamp (Riwal Readynez Cycling Team)