Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2019 – Favorieten Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2019 – Favorieten foto: Tim van Hengel

Wie o wie gaat zondag 14 april de 117e editie van Parijs-Roubaix winnen? Alberto Bettiol zorgde voor een grote sensatie door zich de sterkste te tonen in de Ronde van Vlaanderen. Nu er niemand met kop en schouders bovenuit steekt, hangt er ook voor Parijs-Roubaix een verrassing in de lucht. Parijs-Roubaix is de klassieker bij uitstek waar alles mogelijk is. Het rijtje kanshebbers is daarom lang, maar Cycling Story maakte toch een selectie.

1. Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma)
Zoals gezegd is er geen uitgesproken topfavoriet voor De Hel van het Noorden. Er moet toch iemand bovenaan de lijst staan en dan komen we uit bij Van Aert. Hij is dit klassieke voorjaar de meest constante factor. De Vlaming was er in iedere finale bij, met de tweede plaats in de E3 Binckbank Classic als beste eindresultaat. Vorig jaar was hij 13e bij zijn debuut in Roubaix. Met zijn talent en als drievoudig wereldkampioen veldrijden wordt hij gezien als een toekomstig winnaar van dit monument. Is het bij poging twee al raak?

2. Greg Van Avermaet (CCC Team)
Er staat druk op de schouders van de Belgische toppers, want de wielernatie bij uitstek staat tot op heden met lege handen in de grote koersen. De hoop van het volk richt zich naast Van Aert vooral op Van Avermaet, die behalve in Milaan-San Remo bij de beste hoorde. Het is wachten totdat alles voor hem in zijn plooi valt. Zoals in 2017, toen hij in Parijs-Roubaix de kroon op een wondervoorjaar zette. De laatste drie edities dat hij deelnam, eindigde hij steevast in de top-4. Hij zal er ook ditmaal dicht bij zijn.

3. John Degenkolb (Trek-Segafredo)
John Degenkolb leeft voor deze koers. De 30-jarige Duitser is er met zijn ‘body’ perfect voor gebouwd. Opnieuw bleken de Vlaamse hellingen net te zwaar, maar voor zijn geliefde Roubaix staat de winnaar van 2015 er goed op. Zo werd Degenkolb recent knap tweede in de loodzware uitgave van Gent-Wevelgem. Degenkolb rijdt je er zondag niet zomaar af. Daar zijn wij zeker van.

4. Sebastian Langeveld (EF Education First)
Van Langeveld kan helemaal met 100 procent zekerheid vastgesteld worden dat hij in topcondititie verkeert. Onze 34-jarige landgenoot had in Vlaanderen een belangrijk aandeel in de stuntzege van ploegmaat Bettiol. Op de befaamde wielerbaan van Roubaix volgt mogelijk zijn beloning voor een ijzersterke lente. Langeveld was derde in 2017 en dan weet je dat je deze klassieker kan winnen. Helemaal als je nu bovendien over superbenen beschikt.

5. Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale)
10e in De Omloop, 2e in Milaan San Remo, 8e in de E3, 3e in Gent-Wevelgem en 7e in De Ronde. Aan ereplaatsen geen gebrek bij Naesen. De kopman van AG2R-La Mondiale heeft daar sowieso een patent op. Naesen hikt tegen die carrièrebepalende overwinning aan. Zondag is wat voor 2019 betreft zijn laatste kans. Gezien zijn klassering in Vlaanderen heeft de bronchitis geen effect gehad op zijn conditie. Reken hem dus maar tot de favorieten.

6. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
De meest recente winnaar van deze heroïsche koers. Het zal heel lastig worden om zijn huzarenstukje van 2018 over te doen, maar omdat we het hier over het fenomeen Sagan hebben, krijgt hij toch drie sterren. Iedereen kan zijn dat de allerbeste vorm ontbreekt. In Vlaanderen kon hij enkel aanklampen en vervolgens in de sprint niet verder komen dan de elfde plaats. Parijs-Roubaix is echter weer een heel ander verhaal. Zo bewees hij een jaar geleden.

7. Nils Politt (Katusha-Alpecin)
Stuart O’Grady, Johan Vansummeren en Mathew Hayman. In de laatste 15 jaar kreeg La Reine des Classiques onverwachte namen op de erelijst. O’Grady en Hayman wonnen zelfs door mee te glippen in de vroege vlucht. Nils Politt is een renner die héél ver kan komen door van ver aan te vallen. Politt heeft op 25e een grote stap voorwaarts gezet en indruk gemaakt met zijn vijfde plaats in De Hoogmis. Vorig jaar was hij al zevende in Roubaix, dus de hoog opgeschoten Duitser is een serieuze outsider op de kasseien.

8. Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick Step)
Het is al van 1997 geleden dat Parijs-Roubaix nog eens een Franse winnaar had. Frédéric Guesdon was de laatste thuisrijder die triomfeerde. Ook Guesdon was een totale outsider. Florian Sénéchal is één van de thuisrijders die vanuit een dergelijke rol in de voetsporen van Guesdon kan treden. Sénéchal is een krachtpatser die de stenen uit de straat kan rijden. Sénéchal deed dat dit jaar in België, waar hij de kasseikoers Le Samyn won.

9. Adrien Petit (Direct Energie)
Frankrijk heeft in de persoon van Petit nog een potentiële kanshebber in het peloton zitten. Bij Direct Energie was alles afgestemd op ex-winnaar Niki Tersptra, maar die kwam hard ten val in de Ronde van Vlaanderen. Terpstra zal als gevolg van een hersenschudding niet aan de start staan in Compiègne. En dus moet de knop om binnen de Franse ploeg, die in de breedte sterk oogde in De Ronde. Kasseienvreter Petit is nu een belangrijk speerpunt bij Direct Energie. Zowel in 2016 als 2017 reed hij top-10, dus dan kan je wat. Tip: let ook op collega Damien Gaudin.

10. Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step)
1. Alberto Bettiol, 2. Kasper Asgreen, 3. Alexander Kristoff. Wie voor aanvang van de Ronde van Vlaanderen dit podium had voorspeld, was nu rijk geweest. Asgreen was nog de grootste revelatie van het stel. Niemand had binnen het blok van Quick-Step rekening gehouden met de Deen, die pas in de Scheldeprijs van 2018 prof werd. Asgreen was echter onvermoeibaar en zijn offensieve instelling werd beloond met een onverwachte podiumplek. Tom Boonen zette hem deze week tussen zijn favorieten. En als de co-recordhouder dat zegt…

De favorieten voor Parijs-Roubaix 2019 volgens Cycling Story:
***** Van Aert
**** Van Avermaet, Degenkolb
*** Langeveld, Naesen, Sagan
** Asgreen, Petit, Politt, Sénéchal
* Van Baarle, Gaudin, Vanmarcke, Stuyven, Stybar

Joker: Luke Rowe (Team Sky)