Voorbeschouwing Scheldeprijs 2019: Favorieten Voorbeschouwing Scheldeprijs 2019: Favorieten

Op de woensdag na De Ronde strijden de coureurs om de zege in de Scheldeprijs. De koers die ook wel bekend staat als het officieuze wereldkampioenschap voor sprinters. Veel ploegen verwachten echter waaiers, wat voor een afwijkend verloop van de 107e editie kan zorgen. De rappe mannen blijven hoe dan ook de belangrijkste kanshebbers. Getuige ook onze lijst met favorieten voor de Scheldeprijs 2019.

De laatste tien winnaars van de Scheldeprijs:
2018: Fabio Jakobsen (Ned)
2017: Marcel Kittel (Dui)
2016: Marcel Kittel (Dui)
2015: Alexander Kristoff (Noo)
2014: Marcel Kittel (Dui)
2013: Marcel Kittel (Dui)
2012: Marcel Kittel (Dui)
2011: Mark Cavendish (Gbr)
2010: Tyler Farrar (VSt)
2009: Alessandro Petacchi (Ita)

1. Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe)
Dankzij Marcel Kittel ging de overwinning in vijf van de laatste tien edities naar Duitsland. Dit jaar biedt Ackermann voor onze oosterburen de beste kans op succes. De 25-jarige nationaal kampioen rukt gestaag op richting de wereldtop. Zo wist Ackermann in 2018 liefst zes zeges op World Tour-niveau te boeken. Ackermann toonde in maart goede vorm op de Vlaamse wegen door de Bredene Koksijde Classic op zijn naam te schrijven. Dat is een goed teken voor de Scheldeprijs, waar hij vorig jaar tweede werd.

2. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
Ackermann moest enkel neoprof Jakobsen voor zich dulden. De kroonprins van het Nederlandse sprintersgilde zakt af naar Schoten om even goed te doen. Onze landgenoot kan wel wat vertrouwen gebruiken, want na een zege in de Algarve en twee ereplaatsen tijdens Parijs-Nice was het in Vlaanderen niet veel soeps. Hopelijk kan hij woensdag nog eens zijn spierballen tonen.

3. Kristoffer Halvorsen (Team Sky)
Halvorsen werd in 2016 een grote toekomst voorspeld toen hij zich in Qatar tot wereldkampioen bij de beloften kroonde. Twee jaar later tekende hij bij het machtige Team Sky, maar een grote doorbraak bij de profs bleef vooralsnog uit. Het palmares van de 22-jarige Noor is vooralsnog beperkt met de Grand Prix d’Isbergues (2016), de Handzame Classic (2017) en een rit in de Herald Sun Tour (2019). Boekt Halvorsen komende woensdag dan eindelijk die klinkende zege bij de grote mannen?

4. André Greipel (Team Arkéa Samsic)
De jaren beginnen te tellen voor de 36-jarige Greipel, die afgelopen winter het tenue van Lotto Soudal verruilde voor dan van het Pro Continentale Team Arkéa Samsic. Logischerwijs is het qua snelheid niet meer wat het geweest is. Dat zal Greipel dit voorjaar ook gevoeld hebben tijdens World Tour-wedstrijden als Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië. De jongere generatie haalt hem in. Voor een koers als de Scheldeprijs moet je echter nog rekening met ‘De Gorilla’ houden. Twee jaar geleden stond hij bijvoorbeeld nog naast Mark Cavendish en Marcel Kittel op het ereschavot.

5. José Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick Step)
Deceuninck-Quick Step kan met Jakobsen en Hodeg op twee paarden wedden. In de koers zullen de benen bepalen wie de aangewezen man voor de sprint is. In zijn eerste jaar was het al liefst vijf keer prijs voor Hodeg. Dit jaar was hij eenmaal de rapste van het peloton: tijdens de tweede rit van de Ronde van Colombia, zijn thuisronde. Nadien volgde er nog een derde plek in de Bredene Koksijde Classic, waar hij tekort kwam tegen Halvorsen en Ackermann. Volgt hier zijn revanche?

6. Edward Theuns (Trek-Segafredo)
Met een tweede (2015) en vierde plaats (2016) komt Theuns doorgaans erg goed voor de dag in de Scheldeprijs. Theuns zit bij Trek-Segafredo bovendien weer goed in zijn vel, nadat hij zich bij Sunweb niet op zijn plaats voelde. Het is wachten op een uitschieter, maar gezien zijn historie is de Scheldeprijs misschien wel de plaats waar de Vlaming die kan noteren.

7. Max Walscheid (Team Sunweb)
Bij Team Sunweb is het Walscheid die een gooi moet doen naar de bloemen en champagne. Behoudens de Tour Down Under en UAE Tour kon de 25-jarige Duitser nog niet echt zijn rappe benen tonen. Desondanks schuift Sunweb hem naar voren als kopman in de koers waar hij vorig jaar als zesde over de meet kwam. Mocht hij niet in orde zijn, dan kan Nokere Koerse-winnaar Cees Bol altijd nog de honneurs waarnemen.

8. Ryan Gibbons (Dimension Data)
Team Dimension Data kan absoluut niet tevreden zijn over de eerste maanden van 2019. In de grote koersen was de formatie erg bleek, waar met name kopmannen Edvald Boasson Hagen en Michael Valgren het af lieten weten. Gibbons kan persoonlijk wel tevreden zijn over zijn vorm, want in elke koers waarin de Zuid-Afrikaan van start ging deed hij één keer of meerdere malen mee op de knikkers. Eens zien of dat ook in de Scheldeprijs lukt.

9. Timothy Dupont (Wanty-Gobert Cycling Team)
Nokere Koerse, Schaal Sels, GP Jef Scherens, het Kampioenschap van Vlaanderen. De erelijst van Dupont maakt duidelijk van welke wedstrijden hij het vooral moeten hebben. De Scheldeprijs zou prima in dit rijtje passen. Dupont zal zich zeker weer in de debatten gaan mengen nadat hij vorig jaar zevende was. De vorm is alvast aanwezig, bewees hij met een derde plek in de door Mathieu van der Poel gewonnen Grand Prix de Denain.

10. Marcel Kittel (Team Katusha)
Klasse vergaat niet zeggen ze wel. Helaas is bij Kittel de grandeur van enkele jaren geleden ver te zoeken. De 14-voudig ritwinnaar in de Tour de France is geen schim meer van de klasbak die hij ooit was. Waar hij in zijn gouden jaren de zeges aan elkaar reeg, moet Kittel het anno 2019 doen met een triomfje in de Trofeo Palma. De vraag is of het bij Katusha nog wel in orde komt met de 30-jarige Duitser. Heeft hij de motivatie nog om terug te keren aan de top? Hopelijk geeft hij in de Scheldeprijs, waar hij recordhouder is, nog eens een teken van leven aan alle wielerliefhebbers.

De favorieten voor de Scheldeprijs 2019 volgens Cycling Story:
***** Ackermann
**** Halvorsen, Jakobsen
*** Greipel, Hodeg, Theuns
** Dupont, Gibbons, Kittel, Walscheid
* Bol, Bonifazio, Hofstetter, McLay, Vangenechten

Joker: Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles)