Favorieten Ronde van Vlaanderen 2019 Favorieten Ronde van Vlaanderen 2019 foto: Tim van Hengel

Het is tijd voor de vooruitblik op de Ronde van Vlaanderen 2019! De 103e uitgave van De Ronde, Vlaanderens Mooiste of De Hoogmis, zoals de bijnamen van deze prachtkoers luiden. Net als heel Vlaanderen en talrijke wielerliefhebbers heeft ook Cycling Story reikhalzend uitgekeken naar dit monument. Na alle voorbereidingskoersen te hebben gezien, presenteren wij met plezier het lijstje der favorieten voor De Ronde.

1. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step)
Samen met Wout Van Aert heeft Zdenek Stybar de voorbije weken de meeste indruk nagelaten. Stybar trapt door de boter op de hellingen en wist zowel in de Omloop Het Nieuwsblad als de E3 Binckbank Classic de klus te klaren in de finale. In vergelijking met Van Aert heeft Stybar een voordeel: het blok van Deceuninck-Quick Step. Hoewel Team Jumbo-Visma eveneens ijzersterk oogt, gaat de formatie van Stybar en co. naar waarschijnlijkheid een numerieke meerderheid hebben in de fase van de waarheid. Daar kan Stybar van profiteren. Daarom vijf sterren voor de Tsjech.

2. Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma)
Onze tweede topfavoriet op basis van de wedstrijden in aanloop naar zondag. Vanaf de Strade Bianche kleurde hij elke koers. Tijdens Gent-Wevelgem toonden Van Aert en Stybar op de Koppenberg aan dat zij op dit moment het beste in vorm zijn. In tegenstelling tot Stybar kon Van Aert die topconditie nog niet bekronen met een overwinning. Misschien in De Ronde, waar de Vlaming kan rekenen op de steun van een uitstekende ploeg. Van Aert was vorig jaar 9e bij zijn debuut. Wij geloven er heilig in dat hij dit weekend een gooi kan doen naar de zege.

3. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
De (ex-)crossers zetten de toon. Het zal in de lange geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen nog weinig voorgekomen zijn dat een debutant gelijk tot de belangrijkste favorieten wordt gerekend. Maar als iemand voor een sensatie, is het wel fenomeen Mathieu van der Poel. In Dwars door Vlaanderen, zijn tweede World Tour-koers ooit, gaf hij iedereen het nakijken. Er wordt gewezen op zijn gebrek aan ervaring, maar dat kan onze 24-jarige landgenoot compenseren met zijn megatalent. Wij kijken vol nieuwsgierigheid uit naar zijn eerste optreden in een klassieker van dit kaliber.

4. Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step)
Bob Jungels heeft net als de drie hierboven genoemde kanshebbers al veel kleur gegeven aan het voorjaar. Jungels doet dat met aanvallen van ver, die hij dankzij zijn capaciteiten als klimmer en tijdrijder lang vol kan houden. Zo schreef hij Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam en reed de Luxemburger zowel in E3 als Dwars door Vlaanderen bij de beste vijf. De voorbije twee edities zegvierden Philippe Gilbert en Niki Terpstra dankzij solo’s van ver. Aanvallen die werden beschermd door Quick-Step. Dit jaar is Jungels de aangewezen persoon voor een dergelijk huzarenstukje.

5. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
De drievoudig wereldkampioen staat ook op de imposante erelijst. Sagan kwam in 2016 alleen aan in Oudenaarde. Momenteel lijkt hij niet goed genoeg om alle concurrenten uit het wiel te rijden. Daarvoor mist hij de supervorm. Sagan kan wel speculeren op het eindschot dat hem al tientallen successen bezorgde. Als hij er op de top van de Paterberg nog bij zit, en met zijn kwaliteiten mag je dat verwachten, zal de rest toch niet comfortabel richting de slotkilometers trekken.

6. Greg Van Avermaet (CCC Team)
Als je drie keer als niet-winnaar op het podium hebt gestaan, kan je De Ronde ook winnen. Van Avermaet deed jaar na jaar een gooi naar de hoogste trede, maar wist zijn wiel nog niet als eerste over de meet te drukken. Zijn reeks ereplaatsen vanaf 2012 is wel indrukwekkend: 4e, 7e, 2e, 3e, DNF, 2e, 5e. Het zegt dat Van Avermaet voor deze koers in de wieg is gelegd. Met zijn 33 jaar raken de kansen wel langzaam op. Valt zondag alles op zijn plaats voor de olympisch kampioen?

7. Niki Terpstra (Direct Energie)
Deze voorbeschouwing is niet compleet zonder titelverdediger Niki Terpstra. Onze landgenoot gaf na Dwars door Vlaanderen wel toe dat hij deze lente nog niet absolute topgevoel heeft gehad. Hij zal een superdag à la 2018 toch nodig hebben om zijn triomf te prolongeren. Hoopgevend is het feit dat Terpstra naar deze hoogtepunten kan pieken en voelt dat het vertrouwen binnen Direct Energie groeit. Er moet dan ook absoluut rekening worden gehouden met de ervaren topper.

8. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
We zijn aangekomen bij de outsiders en daartoe mag ook Tiesj Benoot gerekend worden. Benoot was in de voorgaande koersen op de afspraak, maar de echte uitschieter ontbreekt vooralsnog. Zo zijn de vijfde plaatsen in de Strade Bianche en Dwars door Vlaanderen dit seizoen zijn beste resultaten in de eendagskoersen. Benoot kan ver geraken door net als in Dwars door Vlaanderen slim te te anticiperen en mee te springen met een interessante groep. Met zijn vijfde plek tijdens zijn debuut in 2015 heeft de thuisrijder aangetoond dat hij niet onderschat moet worden.

9. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
Vanwege zijn opgave in Dwars door Vlaanderen ontstonden er zorgen rondom de winnaar uit 2017. Gilbert stelde donderdag iedereen gerust door te laten weten dat hij Dwars door Vlaanderen niet voltooide vanwege maagproblemen. Gilbert wilde simpelweg geen risico’s nemen. Zijn deelname is niet in gevaar. Het is voor Gilbert wel niet te hopen dat hij zondag een paar procentjes mist. Als hij zich in orde voelt, is hij een belangrijke troef in het kaartendeck van Deceuninck-Quick Step.

10. Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates)
Volgens critici zeult Kristoff teveel kilo’s mee op de Vlaamse hellingen, maar dat weerhield Kristoff er niet van om tot ieders verrassing Gent-Wevelgem aan zijn erelijst toe te voegen. Het betekende een fikse opsteker naar enkele mindere jaren. Kristoff liet nog eens zien dat als 99% van zijn collega’s erdoor zit, hij iets extra’s kan. In 2015 was de uit graniet gehouwen Noor ook niet kapot te krijgen. Het eindresultaat: het winnen van de 99e Ronde van Vlaanderen. Opvallend: in de voorgaande zeven deelnames deed Kristoff nooit slechter dan de 16e plaats (2018). Kristoff kan als outsider toch maar beter in de gaten worden gehouden.

De favorieten voor de Ronde van Vlaanderen 2019 volgens Cycling Story:
***** Stybar
*** Van Aert, Van der Poel
*** Van Avermaet, Jungels, Sagan
** Benoot, Gilbert, Kristoff, Terpstra
* Langeveld, Matthews, Mohoric, Naesen, Trentin

Joker: Mads Pedersen (Trek-Segafredo)