Favorieten Dwars door Vlaanderen 2019 Favorieten Dwars door Vlaanderen 2019 foto: Tim van Hengel

En we gaan door met Dwars door Vlaanderen! Na de E3 BinckBanck Classic en Gent-Wevelgem is dit de laatste test voor de Ronde van Vlaanderen. Diverse grote namen sparen hun krachten voor komende zondag, maar een blijven nog genoeg favorieten over. Cycling Story zet ze voor u op een rijtje.

1. Yves Lampaert (Deceuninck-Quick Step)
Lampaert krijgt woensdag de kans om geschiedenis te schrijven. Lampaert heeft immers de mogelijkheid om de koers voor het derde jaar op rij te winnen, iets wat in de 73 voorgaande edities nog niet is gepresteerd. Er is überhaupt niemand die Dwars door Vlaanderen drie keer op zijn palmares heeft gezet. De 27-jarige Lampaert weet precies hoe hij het spel in de finale moet spelen. De afgelopen koersen offerde hij zich op voor de ploeg, wetende dat het in Waregem andermaal voor hem kan zijn.

2. Greg Van Avermaet (CCC Team)
Zdenek Stybar en Wout Van Aert zijn momenteel de beste renners van het peloton. Daarachter komt waarschijnlijk Van Avermaet, die de beslissing in de E3 forceerde. Bij afwezigheid van Stybar en Van Aert, het duo dat hij in de sprint voor zich moest dulden, zijn de kansen van Van Avermaet weer gestegen.

3. Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step)
Let op voor een aanval van ver van Jungels! In Kuurne-Brussel-Kuurne bracht hij een solo tot een goed einde en in de E3 moest de concurrentie alles uit de tank halen om de Luxemburger terug in de kraag te vatten. Jungels zal zeker weer het ruime sop kiezen als hij de gelegenheid krijgt. Het moet dan alle hens aan dek zijn bij de andere ploegen, want anders zien ze hem mogelijk niet meer terug.

4. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
Met een vierde plaats in zijn allereerste World Tour-koers bevestigde Van der Poel zijn immense potentieel op de weg. Op basis van zijn optreden in Gent-Wevelgem behoort hij zonder twijfel tot de topfavorieten. Hoewel hij zondag geen perfecte sprint kon rijden, kwam hij toch in de buurt van het podium. Van der Poel weet dat het qua snelheid goed zit, mocht het aankomen op een spurt van een uitgedunde groep.

5. Niki Terpstra (Direct Energie)
De tweede belangrijke kandidaat-winnaar onder de Nederlanders. Terpstra wist deze koers zowel in 2012 als 2014 te winnen. Dus net als ex-ploegmaat Yves Lampaert kan hij alleen recordhouder worden. Het feit dat zijn vormpeil in een stijgende lijn zit richting de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix is een goed teken. Terpstra zou in Dwars door Vlaanderen zomaar de puntjes op de ‘i’ kunnen zetten met het oog op de twee monumenten.

6. Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale)
Naesen hoopt ook eindelijk eens een grote vis binnen te hengelen. Dit voorjaar was hij er al dicht bij met podiumplaatsen in Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem. Er blijkt altijd nog wel iemand rapper dan Naesen. De voormalig kampioen van België heeft echter genoeg vertrouwen in eigen kunnen om ook voor Gent-Wevelgem te geloven in winst.

7. Mike Teunissen (Team Jumbo-Visma)
Onze 26-jarige landgenoot beleefde hier vorig jaar zijn doorbraak bij het grote publiek door achter Lampaert als tweede te eindigen. Teunissen reed ook een ijzersterke Gent-Wevelgem, waarin zijn werkgever Jumbo-Visma de sterkste ploeg in koers was. Kopman Wout Van Aert focust zich al op De Ronde, waardoor Teunissen nu de belangrijkste troef van de Nederlandse formatie is.

8. Matej Mohoric (Team Bahrain-Merida)
De kennismaking van Mohoric met de Vlaamse klassiekers mag voorlopig een succes worden genoemd. Mohoric weet zich goed van voren te houden en beloonde zichzelf met een negende plaats in de loodzware Gent-Wevelgem. Ook Dwars door Vlaanderen moet hem liggen. Bovendien is Dwars door Vlaanderen met zijn 182 kilometer een koers waar potentiële toppers nadrukkelijk op de deur kloppen. Zie maar aan Lampaert. Is een dergelijke rol nu weggelegd voor Mohoric?

9. Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step)
Gilbert heeft de laatste koersen vooral in dienst van ploegmaats gereden, nadat hij zelf niet de ruimte kreeg. Net als collega Bob Jungels is Gilbert iemand die kan proberen om de koers open te breken. Gilbert deed dat in 2017 met verve op de Knokteberg, waarna Lampaert in de eindfase profiteerde van zijn aanwezigheid. Misschien plaatst hij ditmaal de juiste demarrage.

10. Alejandro Valverde (Movistar)
We zetten de wereldkampioen er toch maar bij. Naast hij feit dat Valverde een enorme klasbak is, bewees hij in 2018 met de echte specialisten mee te kunnen op dit terrein. Valverde finishte uiteindelijke als elfde in de meest recente editie van Dwars door Vlaanderen. Benieuwd of er op Vlaamse bodem nog meer voor hem in het vat zit.

De favorieten voor Dwars door Vlaanderen 2019 volgens Cycling Story:
***** Lampaert
**** Van Avermaet, Jungels
*** Naesen, Van der Poel, Terpstra
** Gilbert, Mohoric, Teunissen, Valverde
* Benoot, Bettiol, Kristoff, Rowe, Stuyven

Joker: Amund Grøndahl Jansen (Team Jumbo-Visma)