Favorieten Gent-Wevelgem 2019 Favorieten Gent-Wevelgem 2019 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

De Vlaamse wielerweek wordt voortgezet met Gent-Wevelgem. De semi-klassieker die wordt gekenmerkt door wind en de Kemmelberg. Gent-Wevelgem is zondag 31 maart 2019 toe aan de 81e editie en dit zijn de favorieten.

1. Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step)
Viviani was twaalf maanden geleden kapot van teleurstelling na zijn tweede plaats in Gent-Wevelgem. De Italiaanse topsprinter baalde enorm dat hij het harde werk van zijn ploegmaats van – toen nog – Quick Step Floors niet af kon maken. Viviani liet zich insluiten in de laatste rechte lijn en reed zo een verloren spurt tegen Peter Sagan. Aan de meet sloeg hij van frustratie zowat zijn stuur doormidden. Viviani zal dan ook enorm gemotiveerd zijn. Bij afwezigheid van Dylan Groenewegen is hij op papier de rapste en hij zit bij Deceuninck-Quick Step in het sterkste kamp. Wij durven ons geld te zetten op de Italiaans kampioen.

2. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
Onze topfavoriet Viviani zal het echter niet cadeau krijgen. Er is natuurlijk bijvoorbeeld altijd een Sagan, drievoudig winnaar van deze koers. Daarmee deelt hij het record met Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini en Tom Boonen. Een vierde zege is valt absoluut niet uit te sluiten, hoewel Sagan niet in topvorm is, zoals ook duidelijk werd in de E3 BinckBanck Classic van vrijdag.

3. Arnaud Démare (Groupama-FDJ)
Reed met een 34e plaats een anonieme E3, maar Gent-Wevelgem moet hem in principe ook beter liggen. Démare stond zowel in 2014 (tweede) als 2018 (derde) op het podium. De Fransman moet normaliter kunnen aanhaken op de befaamde Kemmelberg en dan mee kunnen strijden om de zege.

4. Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma)
Derde in de Strade Bianche, zesde in Milaan-San Remo en tweede in de E3 BinckBank Classic. Het is tot op heden indrukwekkend wat Van Aert dit voorjaar laat zien. Door het afhaken van de zieke Groenewegen moet Team Jumbo-Visma het geweer van schouder veranderen. Er zal nu vooral de kaart van Van Aert worden getrokken. Van Aert heeft er belang bij dat er ook in Gent-Wevelgem een eltitegroep zich los weet te maken. Hij is er in deze conditie dan in dat scenario altijd bij dan is er van alles mogelijk in de finale.

5. Greg Van Avermaet (CCC Team)
Er waren na Milaan-San Remo twijfels over de vorm van Van Avermaet, maar die nam alle twijfels weg in Harelbeke. Van Avermaet voerde op de Tiegemberg de beslissende forcing, waarna hij achter Zdenek Stybar en Wout Van Aert genoegen moest nemen met een derde plaats. Van Avermaet zal zondag met extra vertrouwen aan de start staan, want in 2017 was hij hier de sterkste.

6. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step)
De winnaar van afgelopen vrijdag. Stybar profiteerde optimaal van de controle bij Deceuninck-Quick Step. Waar de concurrentie volle bak reed om Bob Jungels terug te halen, zat hij in een zetel. Stybar moest het met zijn gespaarde energie de klus klaren en deed dat tamelijk overtuigend. Viviani wordt waarschijnlijk de belangrijkste troef, al zal Stybar ook van de overwinning dromen. Zeker nu hij met triomfen in zowel de Omloop Het Nieuwsblad als de E3 bezig is aan zijn beste voorjaar ooit.

7. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)
Het was Trentin die het gat moest laten vallen op de Tiegemberg, waarna ze de besten moeten laten rijden. Trentin werd vervolgens tweede in de sprint van de achtervolgers, waardoor hij uiteindelijk als zevende over de meet kwam. Dat was vorig jaar ook zijn klassering in Gent-Wevelgem. Trentin moet in staat worden geacht om dit keer beter te doen.

8. Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale)
Naesen zat op de Tiegemberg in het wiel van Trentin en had evenmin een reactie op de splijtende versnelling van Van Avermaet. Zo viel Naesen plek acht ten deel. De nummer twee van Milaan-San Remo krijgt net als de anderen een herkansing. Als er in Wevelgem een klein gezelschap richting de meet gaat, moet hij vertrouwen hebben in zijn eindschot. Helemaal na die krachtige spurt in San-Remo, waar hij vele rappe mannen achter zich hield.

9. John Degenkolb (Trek-Segafredo)
Na Sagan en Van Avermaet de derde ex-winnaar in deze lijst der favorieten. Voorlopig komt Degenkolb op de hellingen tekort, dus de winnaar uit 2014 zal moeten hopen op een sprint. Als er na Kemmelberg een breuk ontstaat en alle bepalende ploegen zijn van de partij, dan kan het zijn dat de kansen voor Degenkolb en andere sprinters verkeken is. Veel zal dus afhangen van het koersverloop.

10. Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
Het Nederlandse fenomeen op twee wielen. De regerend nationaal kampioen in drie disciplines (weg, veld en mountainbike) gaat zich voor het eerst in dit klassieke voorjaar meten met de wereldtop. Van der Poel is uit speciaal hout gesneden en dus moet er niet raar opgekeken worden als hij mee de finale kleurt. Enkele dagen na zijn vreselijke smak in Nokere Koerse, liet hij een jagend peloton achter zich in de GP Denain. Hier winnen is een ander verhaal, maar Van der Poel kan absoluut verrassen.

De favorieten voor Gent-Wevelgem 2019 volgens Cycling Story:
***** Viviani
**** Démare, Sagan
*** Van Aert, Van Avermaet, Stybar
** Degenkolb, Naesen, Van der Poel, Trentin
* Colbrelli, Cort, Kristoff, Laporte, Van Poppel

Joker: Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida)