Milaan-San Remo 2019 – Voorbeschouwing en favorieten Milaan-San Remo 2019 – Voorbeschouwing en favorieten foto: ASO/Pauline BALLET

De lente is officieel aangebroken en dat betekent Milaan-San-Remo! La Primavera is traditioneel het eerste monument op de wielerkalender. Cycling Story blikt vooruit op de 110e editie van de historische klassieker en stelt een lijst van kandidaten op, die na 291 kilometer als winnaar over de meet kunnen komen.

Parcours
Geduld, geduld en nog eens geduld. Daar draait het in Milaan San-Remo op. Na een lange aanloop moet de koers in het laatste uur tot eruptie komen. De Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berto vormen de opwarmertjes voor de Cipressa (5,1km à 4,6%), een belangrijk ijkpunt in de finale. Hier kunnen sprinters al voelen dat het niet hun dag gaat zijn. Na de Cipressa volgt rap de befaamde Poggio, de muur van 3,7km à 3,7% die de explosieve mannen de kans geeft om met een voorsprong de afzink naar San Remo in te duiken. Vincenzo Nibali deed dat vorig jaar en hield stand. Wie risico’s durft te nemen kan in de afdaling het verschil maken. Het gaat echter niet makkelijk zijn om een sprint te ontlopen.

1. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
Misschien wel de topfavoriet op basis van zijn dubbele ritzege in de Tirreno-Adriatico. Ging zelfs een massasprint winnen die normaliter een prooi zou zijn voor ploegmaat Elia Viviani. Alaphilippe was bij zijn debuut 2017 al eens knap derde, toen hij met Peter Sagan en winnaar Michal Kwiatkowski naar de streep ging. De Fransman komt in alle scenario’s bovendrijven en kan het met zijn eindschot afmaken. Daar hoeft niet aan getwijfeld te worden.

2. Fernando Gaviria (UAE-Team Emirates)
Meer dan een sprinter alleen. Zat in de editie van 2016 perfect geplaatst om het af te maken, maar smakte in de laatste kilometer tegen het asfalt. Weg droom. Eentje die hij niet op moet geven, want hij heeft alles in zich om op de erelijst te komen staan. Gaviria won dit seizoen al drie keer en zal er zaterdag staan.

3. Arnaud Démare (FDJ-Groupama)
Milaan San-Remo leverde in de laatste tien jaar met Matthew Goss, Simon Gerrans, Gerald Ciolek én Arnaud Démare al verschillende verrassende winnaars af. Bij Demare was het nochtans geen toevalstreffer, want na zijn triomf in 2016 volgden er een zesde en derde plaats. Aangezien Démare een perfecte winter heeft gedraaid en vanaf zijn eerste koersdag in vorm is, behoort hij andermaal tot de belangrijkste kanshebbers.

4. Caleb Ewan (Lotto Soudal)
De vinnige Australiër was vorig jaar veruit de snelste man, maar had dan de pech dat de voorsprong van de ontsnapte Nibali net te groot was. Dat moet heel zuur zijn geweest. Ewan gaat in het shirt van Lotto Soudal op voor de herkansing. Het vormpeil van Ewan is momenteel beter dan twaalf maanden geleden, dus wij hebben hoge verwachtingen als het op een spurt aankomt.

5. Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step)
Deceuninck-Quick Step heeft naast Alaphilippe ook Elia Viviani in de gelederen. Wat een luxe binnen de succesformatie van Patrick Lefevere. Deceuninck kan op meerdere paarden wedden. Alaphilippe zal zich focussen op een uitval op de Poggio terwijl Viviani zich koest moet houden tot de laatste rechte lijn. Het thuisvolk hoopt dat Viviani tot explosie kan komen, want de Italiaans kampioen is voor de tifosi de beste hoop op winst. En zeg nou zelf, wat is er voor een Italiaan mooier dan in de tricolore zegevieren op de Via Roma?

6. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)
Reed vanaf 2012 in zes van de zeven uitgaves in de top-10. Tweemaal strandde hij op een tweede plaats. Sagan kampte in de aanloop naar de Tirreno met een maag- en darmvirus, waardoor hij vier kilo verloor. Sagan kende een verstoorde voorbereiding en dat heeft zichtbaar effect op zijn vorm. Hij is absoluut niet top. Desondanks was hij in de Tirreno dichtbij een ritzege. Met Sagan moet je daarom altijd rekening houden. We hebben het hier immers wel over een drievoudig wereldkampioen.

7. Sam Bennett (Bora-Hansgrohe)
Bora-Hansgrohe heeft altijd nog Bennett achter de hand, wanneer Sagan zich onderweg niet super voelt. Bennett verkeert in de vorm van zijn leven. Zo schoot de Ier vooralsnog raak in iedere wedstrijd waarin hij van start ging. In Parijs-Nice was het zelfs twee keer prijs. Bennett geraakte echter nog nooit mee de Poggio over, dus daar schuilt voor hem de uitdaging.

8. John Degenkolb (Trek-Segafredo)
Van Degenkolb weten we zeker dat hij het tempo op de scherprechter kan volgen. Zo kon hij immers ook winnen in 2015. Degenkolb kende na die machtige zege ups, maar ook grote downs. Degenkolb zit echter weer goed in zijn vel. Een dagzege in de Tour de Provence en ereplaatsen in Parijs-Nice zullen hem als resultaat daarvan de bevestiging hebben gegeven dat hij in San-Remo mee kan spelen om de trofee.

9. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)
Mitchelton-Scott heeft een speciale band met La Primavera. Matthew Goss bezorgde de ploeg, die toen nog Orica-GreenEdge heette, acht jaar geleden de eerste monumentale zege. Het jaar daarop was het dankzij Simon Gerrans weer feest. Trentin is nu de meest vooruitgeschoven pion. Een die gevaarlijk voor de dag kan komen. Zijn Europese titel heeft hem weer de benodigde boost zelfvertrouwen gegeven. Als er na een lastige rit gesprint moet worden, is hij op afspraak. Schrijf de thuisrijder dus maar op.

10. Alexander Kristoff (UAE-Team Emirates)
Last but not least, de beresterke Noor Kristoff. Nog een oud-winnaar (2014) op de startlijst. Zijn klasseringen in de laatste vijf jaar: 1e, 2e, 6e, 4e, 4e. Dat zegt genoeg over zijn mogelijkheden in San Remo. Kristoff is bij UAE-Team Emirates weliswaar in de schaduw van Gaviria komen te staan, een kanshebber blijft hij zonder meer.

De favorieten voor Milaan-San Remo 2019 volgens Cycling Story:
***** Alaphilippe
**** Démare, Gaviria
*** Ewan, Sagan, Viviani
** Bennett, Degenkolb, Kristoff, Trentin
* Cimolai, Colbrelli, Cort, Kwiatkowski, Laporte

Joker: Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale)