Nieuwe koers: G.P. Jean-Pierre Monseré Nieuwe koers: G.P. Jean-Pierre Monseré

Na een winter lang wachten was het dan zo ver, eindelijk: hét openingsweekend was daar. De Omloop en Kuurne werden verreden en ineens zaten we er weer vol in. Het peloton maakte zich op voor de Strade Bianche, misschien wel de mooiste koers van het jaar sinds we in no time van pas op, grind! naar yes, gravel! ons collectieve gevoel van haat-liefde voor deze steentjes omkeerden. Daarna waaieren de renners uit richting Parijs – Nice, de Tirreno of terug naar Vlaanderen voor de kasseien van Nokere – Koerse en Bredene – Koksijde. Heerlijk, er wordt weer volop gekoerst.

In de schaduw van al deze mooie koersen met rijke historie en bol van heroïek wordt er vandaag niet minder hard gestreden om eer, glorie én UCI-punten in de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré.

G.P. Jean-Pierre Monseré kent in tegenstelling tot de meeste voorjaarskoersen geen grote tradities en werd in eerdere edities vooral tijdens de Tour de France verreden. Bijna niemand keek ernaar, het kwam niet op tv. Met Jurgen Roelandts, Guillaume van Keirsbulck en Lars Boom prijken er mooie namen op de erelijst, echter in 2017 en 2018 gingen de bloemen naar André Looij en Laurens Sweeck. Voor ons laaglanders bekende namen, maar uitkomend voor continentale ploegen en mondiaal van weinig allooi. Het affiche was dan ook beduidend minder dan dat van pak ‘m beet iedere andere Vlaamse kasseienkoers.

Sinds 2017 maakt G.P. Jean-Pierre Monseré deel uit van de UCI Europe Tour en staat het als 1.1 koers op de kalender, gelijk aan Le Samyn en Rund um Köln. Vanwege een gaatje op de kalender direct na Strade Bianche en toetreding tot de Bingoal Cycling Cup – en daardoor de mogelijkheid tot live uitzending – is de achtste editie nu naar het voorjaar verplaatst. Het gevolg is direct zichtbaar op de startlijst: van 2 pro-continentale en 16 continentale teams in 2018 naar 1 WorldTour (Lotto Soudal), 11 pro-continentale en 11 continentale teams in
2019.

Een nieuwe wedstrijd in het voorjaar en over Vlaamse kasseitjes, precies waar we zo dol op zijn vanaf de Omloop totdat we half april de Ardennen intrekken. Het zijn voor een deel exact dezelfde kasseitjes als bijvoorbeeld die van Dwars door Vlaanderen, Nokere – Koerse, Handzame Classic en Kuurne – Brussel – Kuurne en ook nu wordt de Nokereberg bedwongen. De nieuwigheid valt dus wel mee, eerder een feest der herkenning onder een andere naam, in een andere stad.