Strade Bianche 2019 – Voorbeschouwing en favorieten Strade Bianche 2019 – Voorbeschouwing en favorieten

Na het Belgische openingsweekend verhuizen we naar Italië voor de Strade Bianche. Zonder twijfel een klassieker in wording. De koers over de witte grindpaden levert jaar na jaar heroïsche beelden op. En dan is er nog dat het fabelachtige landschap dat Toscane te bieden heeft. Kortom: gaat u klaarzitten voor een epische wedstrijd. Dit zijn volgens Cycling Story de renners waar u op moet letten.

Parcours
De organisatie van de Strade Bianche heeft vastgehouden aan de succesformule van vorig jaar. Dat betekent dat er in totaal elf onverharde sectoren in het parcours zijn opgenomen. Samen zijn de elf stroken goed voor een lengte van 63 kilometer (van de 184). Het is vooral uitkijken naar de San Martino in Grania (9,5 kilometer lang), die de finale in zal luiden. Vervolgens barst de koers naar verwachting verder los op strook 8, de Monte Sante Marie (11,5 km). Enkele korte, steile hellingen kunnen in de laatste fase verder het verschil maken. En dan is er natuurlijk nog het slotstuk in aankomstplaats Siena, waar het wegdek nog 16 procent oploopt voordat de finish aan de befaamde Piazza del Campo wordt bereikt. Over naar de favorieten…

Parcours Strade Bianche 2019

1. Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step)
Na zijn ijzersterke vertoning in de Omloop Het Nieuwsblad voert Stybar onze lijst der favorieten aan. Met zijn zege in de Vlaamse semi-klassieker boekte hij een bevrijdende zege. Eindelijk had hij een grote prijs op zijn geliefde terrein te pakken. Met een immense boost aan vertrouwen op zak, reist de 33-jarige Tsjech nu af naar de Strade Bianche, een koers waar zijn hart als ex-veldrijder ook sneller van gaat kloppen. Stybar was in 2015 namelijk al eens de sterkste, waarna er een 2e, 4e en 7e plaats volgde. Gezien zijn bloedvorm speelt hij ongetwijfeld weer mee voor de hoogste trede op het podium.

2. Greg Van Avermaet (CCC Team)
Het was Greg Van Avermaet die in de Omloop geen reactie had op de demarrage van Stybar. Dit was één van de vele duels die de twee uit zullen vechten, want beide kleppers gaan elkaar dit voorjaar nog vaak bekampen. Te beginnen in de Strade Bianche. Van Avermaet mocht vorige week dan niet hebben gewonnen, hij gaf wel de bevestiging dat hij in uitstekende conditie verkeert. Bovendien is de Vlaming altijd goed in de Strade Bianche. Van Avermaet was al zes keer terug te vinden in de top-10, met twee 2e plaatsen (in 2015 en 2017) als uitschieters.

3. Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step)
Deceuninck-Quick Step, de formatie van Patrick Lefevere, lijkt na hun zeges in de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Kuurne-Brussel en Le Samyn de te kloppen ploeg. Quick Step zal in de breedte weer ijzersterk zijn en zo de koers kunnen domineren. De kopmannen worden zo in een zetel gebracht. Aan de kopmannen de taak om het karwei af te maken. Zaterdag is deze rol weggelegd voor Stybar én Julian Alaphilippe. Laatstgenoemde maakt zijn debuut in Toscane en behoort direct tot de topfavorieten. Alaphilippe is immers een alleskunner, die gemaakt is voor dit parcours. Als hij in Siena nog in kansrijke positie zit, heeft de rest een groot probleem.

4. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
De winnaar van vorig jaar. Benoot was tijdens de Omloop mee in de beslissende ontsnapping, maar een onfortuinlijke schuiver maakte abrupt een einde aan zijn wedstrijd. Benoot liep een blessure aan de knie op, waardoor het aanvankelijk twijfelachtig was of hij zijn titel wel zou kunnen verdedigen. Gelukkig voor Lotto Soudal is Benoot fit genoeg bevonden. Hoewel het afwachten is hoeveel hinder hij zijn val zal ondervinden, rekenen we de Belg toch tot de belangrijkste kanshebbers.

5. Tim Wellens (Lotto Soudal)
Bij Lotto Soudal kunnen ze overigens altijd nog terugvallen op Wellens, die afgelopen weekend met een derde plaats eveneens op de afspraak was. Wellens trok de lijn door van de voorbereidingskoersen, waar hij drie keer mocht juichen. Hij is er dus absoluut klaar voor. Wellens heeft goede herinneringen aan de Strade Bianche, want bij zijn eerste en enige deelname in 2017 stond hij op het podium (derde). Enig nadeel voor Wellens: het belooft droog te worden. Bij regen en wind waren zijn kansen nog eens flink gestegen.

6. Gianni Moscon (Team Sky)
De Italiaanse tifosi vestigen hun hoop op Moscon. Het ‘enfant terrible’ van Team Sky bulkt van het talent, maar komt te vaak negatief in het nieuws. In 2018 werd hij tijdens de Tour na de vijftiende etappe uit koers gezet voor het slaan van de Fransman Élie Gesbert. In het najaar won hij de ene na de andere koers en werd hij vijfde op het loodzware WK in Innsbruck. Dit jaar moet de bevestiging volgen in de grote wedstrijden. Op eigen bodem dient zich al de eerste kans aan.

7. Jakob Fuglsang (Astana)
Iedereen heeft het terecht over de prestatie van Deceuninck-Quick Step, maar Astana is tot op heden de meest succesvolle ploeg. De stand: 15-14 in het voordeel van Astana. Zaterdag hebben de Kazachen met onder andere Fuglsang weer een gevaarlijke troef in handen. Fugslang schreef namelijk vorige maand de Ruta del Sol op zijn naam na veelbelovende optredens in de beslissende ritten. De klimmersbenen van de Deen zijn in orde en dat komt zaterdag goed van pas. Wij zijn zeer nieuwsgierig.

8. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
De eerste Nederlandse kandidaat in deze voorbeschouwing. Mollema mag zeer tevreden zijn over zijn vormpeil in de eerste maanden van het seizoen. Mollema liet bijvoorbeeld al vier top-5 klasseringen noteren. Onze landgenoot gaf die start een vervolg met twee top-10 plekken in de UAE Tour. Mollema gaat op ontdekkingstocht in de Strade Bianche, maar afzien kan hij als de beste en dat moet je hier absoluut kunnen. Hup Bauke!

9. Enrico Battaglin (Katusha-Alpecin)
Battaglin vond dat het na drie jaar LottoNL-Jumbo tijd was voor een nieuw avontuur en tekende in augustus een tweejarige verbintenis bij Katusha-Alpecin. Battaglin wil bij zijn nieuwe werkgever nog meer voor eigen kansen gaan en zich tevens extra toeleggen op de eendagskoersen. De 29-jarige Italiaan bezit een explosieve ‘punch’ bergop, die hem zaterdag ver kan brengen. Zeker in de smalle straten van Siena.

10. Sam Oomen (Team Sunweb)
In het 13-jarige bestaan van de Strade Bianche zagen we al meerdere verrassende winnaars. Misschien is Oomen wel de volgende die voor een sensatie kan zorgen. De 23-jarige Brabander ontwikkelt zich tot een excellente ronderenner, met zijn negende plaats in de Giro van 2018 als voorlopig hoogtepunt. Oomen moet echter ook in staat zijn om in de komende jaren een rol van betekenis te spelen in de zwaardere eendagskoersen. Hopelijk kan hij dit seizoen eveneens op dit vlak een nieuwe stap voorwaarts zetten. De Strade Bianche is in dat opzicht een interessante test.

Parcours finale Strade Bianche 2019

De favorieten voor de Strade Bianche 2019 volgens Cycling Story:
***** Stybar
**** Alaphilippe, Van Avermaet
*** Benoot, Moscon, Wellens
** Battaglin, Fuglsang, Mollema, Oomen
* Van Aert, Kreuziger, Küng, Lutsenko, Visconti

Joker: Geraint Thomas (Team Sky)

Lees ook: Strade Bianche 2019 – Tv-uitzendingen en livestreams