Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 – De favorieten Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 – De favorieten

Een dag na de Omloop Het Nieuwsblad volgt er met Kuurne-Brussel-Kuurne nog een dessert. Voor de sprinters is het een hoofdgerecht, want in Kuurne liggen er voor hun meer kansen dan in de Omloop. Een ander parcours, een ander deelnemersveld en dus ook een ander rijtje favorieten. Cycling Story neemt de belangrijke kanshebbers met u door.

1. Dylan Groenewegen (Team Jumbo-Visma)
De titelverdediger. Groenewegen was met grote overmacht de snelste in de massasprint. Onze landgenoot is dan ook niet meer weg te denken uit de wereldtop van het sprintersgilde. Per 1 maart staat de teller op twee dankzij overwinningen in Valencia en Algarve. Net als in 2018 staat hij er vanaf de eerste koers. We raden de concurrentie ten zeerste aan om niet met Groenewegen naar de streep te trekken, want in negen van de tien gevallen leg je het op pure snelheid af.

2. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step)
We zouden zondag na 201 kilometer wel eens een duel Nederland-Nederland kunnen krijgen. Wat goed is komt snel luidt het gezegde en dat is zeker van toepassing op Jakobsen. Het vorige kalenderjaar maakt hij als neoprof veel indruk door acht zeges te boeken, waaronder de Scheldeprijs en Nokere Koerse. Jakobsen zou deze koers in principe aan moeten kunnen. Als het aankomt op een spurt is de 22-jarige spierbundel de aangewezen man bij Deceunick-Quick Step,dat zes van de twaalf laatste winnaars leverde.

3. Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe)
De 25-jarige Ackermann beleefde in 2018 zijn grote doorbraak door acht keer de snelste van het pak te zijn. Met succes in de Ronde van Polen (2x), Ronde van Romandië en het Critérium du Dauphiné boekte hij de helft van zijn triomfen in de World Tour. In 2019 wil hij blijven doorgroeien en daar hoort een goed resultaat in Kuurne-Brussel-Kuurne bij. Op papier hoort hij bij de rapste mannen, het is alleen afwachten hoe zijn benen de Vlaamse hellingen verteren.

4. Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates)
Remco Evenepoel is de nieuwe godenzoon van het Vlaamse volk, maar rond Philipsen zijn de verwachtingen eveneens hooggespannen. Philipsen wordt immers qua profiel omschreven als de ‘nieuwe’ Tom Boonen. Philipsen barst met zijn 20 lentes bovendien van het talent. Dat we hier te maken hebben met een bijzondere neoprof maakte de renner van UAE-Team Emirates duidelijk in de Tour Down Under, waar het gelijk raak was (na diskwalificatie van Caleb Ewan). Het wordt interessant om te zien wat hij in een koers als Kuurne klaar kan spelen.

5. Arnaud Démare (Groupama-FDJ)
Een veelzijdige sprinter die we gedurende het voorjaar op vele fronten zullen zien. Démare heeft namelijk genoeg inhoud om ook de zwaardere koersen te overleven. Hij is één van de pionnen die zowel in De Omloop als Kuurne tot de kanshebbers behoort. Vorig jaar was hij in deze semi-klassieker nog tweede achter de ongenaakbare Groenewegen. Het is wel afwachten hoe fris Démare uit de Omloop komt, want frisheid speelt op de tweede dag van het openingsweekend zeker een rol.

6. Sonny Colbrelli (Team Bahrain-Merida)
Het was Colbrelli die na Démare en Groenewegen het podium compleet maakte in 2018. Iemand met zijn eindschot en vermogen om aan te haken op de heuvels, moet hier in elk scenario mee kunnen doen om de overwinning. De 28-jarige Italiaan mocht in Oman al weer het zegegebaar maken en dat zal hem extra vertrouwen geven.

7. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
Stuyven is samen met Groenewegen de enige oud-winnaar op de startlijst. In 2016 hield hij op knappe wijze een jagend peloton achter zich. Een jaar later was hij mee in de elite-kopgroep en werd hij tweede achter Peter Sagan. Een harde koers of niet, Stuyven zal zeker zijn rol opeisen in de finale. Als de sterksten na de heuvelzone wegblijven, hoort hij daar bij te zitten en anders kan hij zich altijd mengen in de spurt van een uitgedund peloton.

8. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)
Wat ook het scenario van de 71e Kuurne-Brussel-Kuurne moge zijn, Trentin is net als Stuyven in ieder verloop kansrijk. Zeker nu de regerend Europees kampioen zich na een moeilijk start in 2018 weer helemaal terug heeft gevonden. En dan ook met name zijn snelheid. In de voorbije Ruta del Solo stond er tweemaal geen maat op hem. De rest is gewaarschuwd.

9. Danny van Poppel (Team Jumbo-Visma)
In het geval dat Groenewegen door omstandigheden niet aan sprinten toe kan komen, heeft Team Jumbo-Visma met Van Poppel nog een uitstekend alternatief achter de hand. Van Poppel toonde al tekenen van vorm met dichte ereplaatsen in de Tour Down Under alsook de Ruta del Sol. Vlak onze 25-jarige landgenoot dus niet uit.

10. Nacer Bouhanni (Cofidis)
Er was een ritzege in de Vuelta, maar verder maakte hij zijn riante salaris bij Cofidis niet waar. Bouhanni bevestigde verder zijn reputatie van ‘enfant terrible’ door opnieuw kopstoten uit te delen en in de clinch te raken met de ploegleiding. Uit onvrede liet Cofidis de Franse kopman zelfs uit de Tour-selectie. Het moet anders in 2019 of hij mag op zoek naar een nieuwe ploeg. Bouhanni zegt ondertussen relaxter te zijn, wat tot hernieuwd zelfvertrouwen moet leiden. Eens zien of hij zondag in staat is om mee te strijden voor de bloemen.

Kuurne-Brussel-Kuurne 2019 – De favorieten volgens Cycling Story:
***** Groenewegen
**** Ackermann, Jakobsen
*** Colbrelli, Démare, Philipsen
** Bouhanni, Van Poppel, Stuyven, Trentin
* Debusschere, Naesen, Garcia, Theuns, Venturini

Joker: Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step)

Note: Fabio Jakobsen, Arnaud Démare en Jasper Stuyven gaan vanwege ziekte niet van start.