Omloop Het Nieuwsblad 2019 – De favorieten Omloop Het Nieuwsblad 2019 – De favorieten foto: Chris Auld Photography

Halleluja, de Omloop Het Nieuwsblad staat voor de deur! Het wielerseizoen is al twee maanden in gang geschoten met koersen in Australië, Argentinië, Colombia, Gabon, Spanje, Portugal, Frankrijk, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Al die tijd was zaterdag 2 maart voor wielerfans echter de datum om naar uit te kijken. De Omloop Het Nieuwsblad markeert traditioneel de start van het Vlaamse voorjaar. Cycling Story zet voor u tien kanshebbers voor de eerste koers in de bakermat van de sport op een rijtje.

1. Greg Van Avermaet (CCC Team)
Van Avermaet is één van de zes voormalige winnaars wiens naam op de startlijst prijkt. De Belg was op eigen bodem zelfs tweemaal op rij (2016, 2017) de beste. Vorig jaar bleven grote triomfen op zijn geliefde terrein uit, dus de olympisch kampioen van Rio zal er op gebrand zijn om dit seizoen beter te doen. Het boegbeeld van de nieuwe CCC-formatie (opvolger van BMC) boekte al een succesje in de Ronde van Valencia, terwijl er ook ereplaatsen waren in Oman. Van Avermaet moet je altijd opschrijven.

2. Alexey Lutsenko (Astana)
Astana is als een komeet uit de startblokken geschoten. De Kazachse formatie heeft vroeg in het seizoen al liefst dertien overwinningen geboekt. Vier stuks staan op naam van Lutsenko die drie van de zes ritten en het eindklassement veroverde in de Ronde van Oman. Dat heet nog eens een visitekaartje afgeven. Lutsenko is bekend met de Vlaamse koersen – in 2017 werd hij derde in Dwars door Vlaanderen – en gezien zijn topconditie moet hij daarom in staat zijn om een rol van betekenis te spelen.

3. Yves Lampaert (Deceuninck – Quick Step)
Hoewel Lampaert in zijn enige twee deelnames niet beter deed dan een 36e plaats, moet er absoluut rekening met hem worden gehouden. Lampaert maakt deel uit van het ijzersterke blok van Deceuninck-Quick Step, waar hij door het vertrek van Niki Tersptra een plaats is opgeschoven in de pikorde. Als tweevoudig winnaar van Dwars door Vlaanderen wordt er van hem ook het nodige verwacht in de overige (semi-)klassiekers. Tijdritten zeggen veel over de conditie van een renner en afgaande op zijn sterke rit tegen de klok in de Ronde van de Algarve (derde) mag er aangenomen worden dat Lampaert klaar is voor het openingsweekend.

4. Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale)
We blijven nog even op de Belgische toer, want Naesen heeft de capaciteiten om in elke lastige voorjaarskoers mee te strijden voor het hoogst haalbare. 2019 moet het jaar worden waarin hij eindelijk de grote vis binnenhengelt, nadat de lente van 2018 mede door de nodige valpartijen uitliep op een teleurstelling.

5. Michael Valgren Andersen (Team Dimension Data)
In de meest recente editie van de Omloop verraste Valgren Andersen iedereen door naar de zege te soleren. Het was de opmaat voor een prachtig jaar, wanneer hij ook de Amstel Gold Race aan zijn palmares toevoegde. Ondanks de mooie prestaties stapte hij van Astana over naar Team Dimension Data. De Deen zal hier nog meer voor zijn eigen kansen mogen gaan. Benieuwd wat hij als absolute kopman met het rugnummer 1 kan laten zien. Zijn prestaties in de Tour Down Under en de Ronde van Algarve waren niet spectaculair, maar kijkende naar zijn start van 2018 wil dat voor hem niets zeggen.

6. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb)
In tegenstelling tot zijn landgenoot liet Kragh Andersen gaf Kragh Andersen wel imponerende signalen. Zo liep hij in de Algarve op veertien seconden de eindoverwinning mis, nadat hij in de slotrit aanviel en hoge ogen gooide op de lastige aankomst. Het toonde nog maar eens de veelzijdigheid van de Sunweb-renner aan. In principe zou hij dit werk ook perfect aan moeten kunnen, dus wij zijn nieuwsgierig naar zijn optreden.

7. Sep Vanmarcke (EF Education First)
Vanmarcke is één van de renners die leeft voor deze periode van het jaar. Net als Oliver Naesen is het alleen nog wachten op die laatste stap naar glorie. Met zijn 30 jaar begint het toch stilaan tijd te worden om meer te oogsten. Vanmarcke won dan wel de Omloop van 2012, het was te vaak net-niet bij de Vlaming. Zo eindigde hij bij zijn laatste vier deelnames steevast in de top-5 van de Omloop, maar voor hem moet enkel nog winst tellen. Het feit dat dankzij een triomf in de Haut Var de nul al van het bord is, zal hem veel vertrouwen geven voor zijn weken van de waarheid.

8. Tim Wellens (Lotto Soudal)
Je kunt simpelweg niet naast Wellens kijken na zijn droomstart in Spanje. Wellens was op Mallorca voor het derde achtervolgende jaar de sterkste in de Trofea de Tramuntana, waarna hij vrolijk doorging in de Ruta del Sol. Wellens opende de rittenkoers met de ritzege in etappe 1 om op dag drie de snelste chrono te klokken in de tijdrit. Het is de concurrentie dus aan te raden om hem zondag niet te veel ruimte te geven, want als hij een gat kan slaan na één van de steile hellingen, die hem uitstekend liggen, kan hij de inspanning volhouden tot de streep.

9. Dylan van Baarle (Team Sky)
En wat dan met de Nederlanders? Met zes zeges was de start van onze landgenoten zeer goed te noemen. Het was Van Baarle die op 3 februari de ban brak door zich tot eindwinnaar van de Herald Sun Tour te kronen. Het geeft aan dat de naar Monaco verhuisde Sky-pion sterk uit de winter is gekomen. En dat vormt een goede basis voor wat er aan zit te komen.

10. Niki Terpstra (Direct Energie)
Wie op zijn tv-scherm Niki Terpstra wil ontdekken moet niet langer speuren naar een Quick Step-tenue, maar naar een truitje van het Franse Direct Energie. Terpstra zorgde met zijn keuze voor één van de meest opvallende wintertransfers. Het is afwachten hoe deze uitstap voor hem uitpakt, omdat hij uiteraard niet meer kan profiteren van het Quick-Step blok. Terpstra heeft echter genoeg ervaring, klasse en geslepenheid om ook namens een minder sterk bezette ploeg zijn rol in de koers op te eisen.

Omloop Het Nieuwslad 2019 – De favorieten volgens Cycling Story:
***** Van Avermaet
**** Lutsenko, Vanmarcke
*** Kragh Andersen, Lampaert, Naesen
** Van Baarle, Terpstra, Valgren Andersen, Wellens
* Van Aert, Benoot, Stuyven, Stybar, Teunissen

Joker: Matteo Trentin (Mitchelton-Scott)

Note: Na het verschijnen van deze vooruitblik heeft Soren Kragh Andersen zich wegens ziekte af moeten melden.