Tour Down Under 2019 – Uitslag etappe 1 Tour Down Under 2019 – Uitslag etappe 1 foto: Unipublic / Luis Ángel Gómez

Voor Elia Viviani is het nieuwe wielerseizoen goed begonnen. De Italiaan van Deceuninck-Quick Step spurtte meteen naar ritwinst in de openingsetappe van de Santos Tour Down Under. In de straten van Port Adelaide was hij na 129 kilometer sneller dan Max Walscheid en Jakub Mareczko. Danny van Poppel was op de negende plek de beste Nederlander in de uitslag.Vier renners vormden de eerste vlucht van de dag in de opener van het nieuwe WorldTour-seizoen. Patrick Bevin, Jason Lea, Michael Storer en Artyom Zakharov pakten een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton, dat het tempo begon op te voeren naarmate de kilometers verstreken. Met temperaturen van rond de 40 °C was het opnieuw een zware dag in de Tour Down Under, ook vorig jaar liep het kwik al enkele malen flink op. De sprintersploegen waren niet van zins cadeaus weg te geven op deze eerste dag en rekenden de vroege vluchters ruim op tijd in. Viviani bleek de snelste in deze openingsrit en veroverde tevens de eerste leiderstrui.