Wielerkalender 2019 met alle WorldTour-koersen Wielerkalender 2019 met alle WorldTour-koersen foto: Tim van Hengel

Het wielerjaar 2019 begint opnieuw in Australië met de Santos Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Race. Ditmaal worden die gevolgd door de nieuwe UAE Tour waarin onder meer de Abu Dhabi Tour in is opgegaan. De aanloop naar de voorjaarsklassiekers is dezelfde als afgelopen jaar met de Strade Bianche, Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico.

Nieuwkomers in het voorjaar

Naast usual suspects als Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik zijn ook de Driedaagse Brugge-De Panne en de Ronde van Turkije – vorig jaar nog in oktober verreden – toegetreden tot het WorldTour-voorjaar.

Daarna volgen de Ronde van Romandië en de Duitse klassieker Eschborn-Frankfurt in aanloop naar de Giro d’Italia en de Amgen Tour of California, die vrijwel gelijktijdig in de Verenigde Staten begint. Het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland zijn traditiegetrouw de laatste voorbereidingskoersen op de Tour de France.

Giro d’Italia

In Bologna wordt 11 mei het startsein gegeven voor de Giro d’Italia, die dit jaar bijna zestig kilometers tegen de klok telt – verdeeld over drie individuele tijdritten. Zeven etappes eindigen bergop, waarbij de aankomsten van de tijdritten in Bologna en San Marino zijn inbegrepen. Zes vlakke etappes zijn op het lijf geschreven van de sprinters. La Corsa Rosa sluit af met een laatste rit tegen de klok in Verona.

Tour de France

De Tour de France begint 6 juli in Brussel en eindigt 28 juli traditiegetrouw op de prestigieuze Champs-Élysées in Parijs. Het parcours telt ditmaal zeven bergetappes, waarvan vijf met aankomst bergop. Daarmee moeten de renners meer klimmen dan in 2018. Opnieuw is er zowel een ploegen- als een individuele tijdrit opgenomen in de route. Ook de sprinters lijken aan hun trekken te komen met zeven – op papier – vlakke ritten.

Lombardije en Guangxi sluiten de rij

Na de Tour de France staan in Spanje en Groot-Brittannië de eendagswedstrijden Clasica San Sebastian en Prudential RideLondon-Surrey Classic op het programma. Iets oostelijker begint de Ronde van Polen. De BinckBank Tour door Nederland en België volgt enkele dagen later.

Dan is het aftellen tot de derde en laatste grote ronde van het seizoen, namelijk de Vuelta a España. Tijdens de Spaanse rittenkoers worden tegelijkertijd de EuroEyes Classics Hamburg, de Bretagne Classic-Ouest France en de Canadese eendagswedstrijden afgewerkt. De Ronde van Lombardije en de Gree-Tour of Guangxi zijn wederom de hekkensluiters van het wielerseizoen.

Datum Koers LandCategorie
15-jan20-janSantos Tour Down Under🇦🇺 Aus2.UWT
27-janCadel Evans Great Ocean Road Race🇦🇺 Aus1.UWT
24-feb02-mrtUAE Tour🇦🇪 UAE2.UWT
02-mrtOmloop Het Nieuwsblad🇧🇪 Bel1.UWT
09-mrtStrade Bianche🇮🇹 Ita1.UWT
10-mrt17-mrtParijs-Nice🇫🇷 Fra2.UWT
13-mrt19-mrtTirreno-Adriatico🇮🇹 Ita2.UWT
23-mrtMilaan-San Remo🇮🇹 Ita1.UWT
25-mrt31-mrtRonde van Catalonië🇪🇸 Spa2.UWT
27-mrtDriedaagse Brugge-De Panne🇧🇪 Bel1.UWT
29-mrtE3 Harelbeke🇧🇪 Bel1.UWT
31-mrtGent-Wevelgem🇧🇪 Bel1.UWT
03-aprDwars door Vlaanderen🇧🇪 Bel1.UWT
07-aprRonde van Vlaanderen🇧🇪 Bel1.UWT
08-apr13-aprRonde van het Baskenland🇪🇸 Spa2.UWT
14-aprParijs-Roubaix🇫🇷 Fra1.UWT
16-apr21-aprRonde van Turkije🇹🇷 Tur2.UWT
21-aprAmstel Gold Race🇳🇱 Ned1.UWT
24-aprWaalse Pijl🇧🇪 Bel1.UWT
28-aprLuik-Bastenaken-Luik🇧🇪 Bel1.UWT
30-apr05-meiRonde van Romandië🇨🇭 Zwi2.UWT
01-meiEschborn-Frankfurt🇩🇪 Dui1.UWT
11-mei02-junGiro d'Italia🇮🇹 Ita2.UWT
12-mei18-meiAmgen Tour of California🇺🇸 VSt2.UWT
09-jun16-junCritérium du Dauphiné🇫🇷 Fra2.UWT
15-jun23-junRonde van Zwitserland🇨🇭 Zwi2.UWT
06-jul28-julTour de France🇫🇷 Fra2.UWT
03-augClasica San Sebastian🇪🇸 Spa1.UWT
03-aug09-augRonde van Polen🇵🇱 Pol2.UWT
04-augPrudential RideLondon-Surrey Classic🇬🇧 GBr1.UWT
12-aug18-augBinckBank Tour-2.UWT
24-aug15-sepVuelta a España🇪🇸 Spa2.UWT
25-augEuroEyes Classics Hamburg🇩🇪 Dui1.UWT
01-sepBretagne Classic-Ouest France🇫🇷 Fra1.UWT
13-sepGP de Québec🇨🇦 Can1.UWT
15-sepGP de Montréal🇨🇦 Can1.UWT
12-oktRonde van Lombardije🇮🇹 Ita1.UWT
15-okt20-oktGree-Tour of Guangxi🇨🇳 Chi2.UWT